Prijava

Vaša prijava

Prevencija i rano otkrivanje kroničnih bolesti


Međunarodna interdisciplinarna udruga za kronične bolesti organizirala je u Samoboru kongres „Prevencija i rano otkrivanje kroničnih bolesti u žena“, kojem je Zagrebačka županija bila jedan od pokrovitelja. Govorilo se o epidemijskoj pojavnosti kroničnih bolesti, osteoporozi, bolestima štitnjače, debljini i njenim posljedicama za ženu, bolestima dojke, kvaliteti zdravstvene zaštite...

„Životni vijek je produljen i više se ne umire, ako nekada, od zaraznih bolesti, one su stavljene pod kontrolu. U razvijenom svijetu, zadnjih desetljeća najveći uzrok smrtnosti su kronične bolesti. Njih treba na vrijeme otkriti i početi liječiti još u asimptomatskoj fazi“, rekla je Marija Vrca Botica, predsjednica organizacijskog odbora konferencije. Njezinu otvorenju, uz ostale, prisustvovao je i župan Stjepan Kožić rekavši da je prevencija pola zdravlja.

„U vremenima kada se govori o nužnosti zdravstvene reforme upravo prevenciju trebamo promatrati kao važan segment ušteda u zdravstvu. Ništa ne može umanjiti trošak liječenja bolesti kao prevencija“, rekao je župan.


Festival znanosti 2024.