Prijava

Vaša prijava

Poljoprivredno-božićni sajam u Pušći


U Pušći je protekloga vikenda održan 15. Poljoprivredno-božićni sajam, u sklopu njega i 14. izložba rakija Zagrebačke županije. Otvorio ga je župan Stjepan Kožić.

„Županija podržava ovaj sajam, a preko njega i poljoprivredne proizvođače. Donijeli smo proračun za 2019., kojim smo za poljoprivredu osigurali 24,5 milijuna kuna. To govori da smo i dalje uz vas, da nam je želja da poljoprivredna proizvodnja napreduje, a mladi ostanu u ruralnim prostorima“, rekao je župan, podsjetivši da je na prostoru Zagrebačke županije najviše registriranih OPG-ova u RH, kao i najviše mladih proizvođača nositelja OPG-a. 

Sajam organizira općina Pušća, a njezina načelnica Anđela Cirkveni prigodom otvorenja je rekla da je tijekom proteklih godina na njemu sudjelovalo više od tisuću izlagača.

„Nakon petnaestogodišnjega iskustva mogu sa sigurnošću ustvrditi da su upravo ovakvi sajmovi pomogli promociji kvalitete, prije svega ekološkim, domaćim proizvođačima. Sajam je osmišljen kao jedinstveni izložbeno-degustacijski događaj koji ističe posebnosti tradicije, običaja, kulture, prehrane i poljoprivrede ovoga kraja, ali i šire“, rekla je Cirkveni.

Osim domaće gastro-proizvode, posjetitelji su mogli kupiti i razne rukotvorine, poput božićnoga nakita, ručnih radova, cvjetnih aranžmana, suvenira... Sajam je bio popraćen i kulturno-umjetničkim programom i stručnim predavanjima - „Uloga pH vrijednosti u proizvodnji voćnih rakija“, „Pregled alkoholnih pića čija konzumacija raste - proizvodnja gina“, kao i mini-tečajem za poljoprivrednike „Poljoprivredno okolišna načela u praksi“. 

Šampionom izložbe rakija proglašen je liker od dunje OPG-a Luke Bilušića iz Zagreba, čiji se voćnjak nalazi u općini Dubrava. Luka je primio i zlatna priznanja za orahovac i liker od aronije. Ukupno je ocijenjeno 34 rakije i likera, a zlatna priznanja su također primili Antun Francetić iz Kloštra Ivanića za travaricu i Božidar Franceković iz Samobora za viljamovku.