Prijava

Vaša prijava

Održana 50. sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a


Održana je 50. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) na kojoj su predstavnici Ministarstva uprave prezentirali na koji će način poslovi ureda državne uprave ubuduće biti preneseni na županije. U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak.

Proces decentralizacije postići će se objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora županije, a očekivani rezultat je značajnija participacija u vlastitoj lokalnoj zajednici te omogućavanje građanima i poduzetnicima rješavanje brojnih predmeta na jednom mjestu.

Korake koji slijede objasnila je državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac. „Davanje većih ovlasti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz funkcionalnu, ali i fiskalnu decentralizaciju temelji se na načelu supsidijarnosti prema kojem poslove iz domene javne vlasti treba obavljati na što je moguće nižoj razini. Kako bismo proveli povjeravanje poslova Ureda državne uprave na područnu (regionalnu) samoupravu važno je to regulirati zakonskim okvirom“, rekla je Rimac.

„Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i za to ćemo se zalagati i dalje“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.

Sjednica Izvršnog odbora bila je prilika da se župani osvrnu i na Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine – dokument koji definira dugoročne prioritete Republike Hrvatske i koji će biti temelj za provedbu strateških projekata do 2030. godine. O statusu i tijeku izrade Strategije više su rekli predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – državni tajnik Velimir Žunac i načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata Marija Rajaković.

„Temeljem ovog dokumenta po prvi će se puta programirati hrvatski dio financijske perspektive EU, odnosno ciljevi definirani strategijom bit će osnova za nove operativne programe za korištenje EU fondova“, rekli su iz resornog ministarstva te dodali kako su definirana 52 strateška cilja, a prioriteti će se fokusirati na područja vezana uz hranu, bioekonomiju, sigurnost, zdravlje, okoliš, kao i ostale sektorske teme.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike