Prijava

Vaša prijava

Bistra proslavila Dan općine


Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća proslavljen je Dan općine Bistre. Bila je to prigoda da načelnik Krešimir Gulić, koji je na čelu ove općine od njezina osnutka prije 23 godine, upozna prisutne s učinjenim u proteklih godinu dana i najavi, proračunom za 2019., zacrtane projekte za idućih godinu dana.

„Imamo se čime hvaliti!“, ustvrdio je. Posebno je istaknuo dogradnju i rekonstrukciju osnovne škole, zahvalivši pritom Zagrebačkoj županiji na osiguranim sredstvima, kao i rekonstrukciju ulice Pešćenka, jedne od najprometnijih u općini.

„Posebno veseli što smo mještanima omogućili besplatan priključak na kanalizaciju. Na sve parcele, pa i one na kojima zasad nema objekata, izveli smo priključke vode, plina i kanalizacije“, rekao je Gulić. Govoreći o europskim fondovima rekao je da je Općina ove godine potpisala ugovore vrijedne 11,5 milijuna kuna.

„Također, na natječaje smo prijavili i projekte s čijom realizacijom planiramo početi u sljedećoj godini. Kandidirali smo gradnju sportske dvorane za potrebe udruga i građana, prenamjenu stare škole u eko-muzej i zavičajnu zbirku, uređenje Trga sv. Vendelina u Donjoj Bistri, gradnju reciklažnog dvorišta...“, pobrojao je Gulić, rekavši da iduće godine kreće i gradnja novih 36 kilometara kanalizacijske mreže kako bi svakoj kući u Bistri bio omogućen priključak na nju. I taj će se projekt, dodao je, sufinancirati europskim sredstvima.

„Veliki zahvat je i rekonstrukcija javne rasvjete. Zamijenit ćemo 1700 rasvjetnih tijela i tako ostvariti uštedu od preko 50 posto. Za ovaj smo se projekt i kreditno zadužili, ali ostvarena ušteda će nam omogućiti uredno vraćanje kredita i još će nam godišnje ostati oko 200.000 kuna. U idućoj godini planiramo krenuti i s projektiranjem nove dječje bolnice, a u proračunu smo osigurali i sredstva za izradu projektne dokumentacije za sportsku dvoranu uz osnovnu školu“, rekao je Gulić.

U ime Županije, svečanoj sjednici prisustvovao je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, u ime predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Mato Čičak, a u ime Hrvatskoga sabora njegov potpredsjednik Željko Reiner. Mikuljan je rekao da Općina Bistra često služi kao uzor drugim sredinama u nuđenju rješenja, u provođenju i osmišljavanju lokalnih politika. I on je istaknuo dogradnju i rekonstrukciju osnovne škole, u što je uloženo 30 milijuna kuna.

„Bitka za mlade, je 'bitka svih bitaka' naše domovine, a projektom dogradnje i rekonstrukcije škole Županija je toj bitki dala veliki doprinos. Sve ono što je dosad uloženo u državu kapitalizirat će se ako stvorimo dostatne okvire da Hrvatska bude udoban dom za svakoga, da u svome okrilju zadrži svoje mlade“, rekao je potpredsjednik Skupštine, dodavši da se na izazove pred nama može odgovoriti samo zajedništvom, dogovorom i slogom. 

Na sjednici su uručena i javna priznanja. Povelju Općine primili su Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a, i tvrtka Pharmatheka Consult.