Prijava

Vaša prijava

Stručni posjet Domu zdravlja Istarske županije


Liječnici, medicinske sestre te koordinatori  mobilnih palijativnih timova Zagrebačke županije, članovi Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije, zajedno s drugim usko povezanim dionicima županijskog zdravstvenog sustava, bili su u stručnom posjetu Domu zdravlja Istarske županije s ciljem razmjene iskustva i prijenosa znanja.

Zagrebačka županija je svoje mobilne palijativne timove u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici ustrojila ove godine, a Istarska županija svojevrsni je pionir u ovom području u Republici Hrvatskoj.

O organizacijskom modelu istarske palijativne skrbi, kao i planovima za budućnost, govorio je ravnatelj Doma zdravlja Istarske županije Ante Ivančić. „Jedan od glavnih ciljeva u narednom razdoblju je svakako otvaranje palijativnog odjela u stacionarima u Pazinu, Umagu i Labinu. Pred ugovaranjem smo 16 postelja“, rekao je Ivančić dodavši da je nužno osnaživanje volonterstva, ali i osnaživanje značaja duhovne pomoći u njezi palijativnih pacijenata.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Ksenija Čuljak zahvalila je ravnatelju Ivančiću na suradnji i dobrodošlici te izrazila veliko zadovoljstvo sa uspostavom palijative skrbi na području Zagrebačke županije i pohvalila rad koordinatora i mobilnih palijativnih timova na području Zagrebačke županije.

„Županija će i nadalje raditi na uspostavi sustava palijative, u Proračunu za 2019. godinu planirali smo oko 400 tisuća kuna za  nabavu dva mobilna ultrazvučna aparata, mobilnu stomatološku jedinicu, stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i izradu edukativnih materijala te daljnje uređenje prostora za palijativnu skrb“, rekla je Čuljak.

U nastavku posjeta, delegacija Zagrebačke županije obišla je prostore istarskog Doma zdravlja, posebno prostore palijativnog tima i koordinatora gdje su iz prve ruke imali priliku saznati više o njihovom informatičkom sustavu praćenja pacijenata, protokolima i načinu rada, ali i načinu rješavanja problema s kojima se ovi zdravstveni djelatnici u obje županije svakodnevno susreću.

Inače, Poreč će u listopadu 2019. godine biti domaćinom Kongresa o palijativnoj skrbi te je ovom prigodom upućena pozivnica kolegama iz Zagrebačke županije za sudjelovanje.

 


Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike