Prijava

Vaša prijava

Izložba malih životinja


Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005.“ organiziralo je, u prostoru velikogoričke strukovne škole, 13. Županijsku izložbu malih životinja. Ove godine sa 4923 eksponata 63 uzgajatelja, najviše golubova, potom patuljaste, velike i vodene peradi, kunića i egzotičnih ptica.

„Hrvatska baštini široki spektar izvornih pasmina malih životinja, koje treba zaštititi, standardizirati i prezentirati široj javnosti. U Turopolju smo posebno ponosni na turopoljsku patuljastu kokoš (Jureka i Katicu) i posavsku kukmastu kokoš“, ispričao je Mihael Pavišić, predsjednik Udruge. Dodao je da je ova izložba, i po raznolikosti eksponata i po nivou organizacije, u samom vrhu izložbi malih životinja u RH. 

„Njome želimo promovirati naše izvorne pasmine, ali općenito i ovaj vid uzgoja životinja koji je poprilično rasprostranjen, međutim široj javnosti nedovoljno poznat“, dodao je Pavišić. Županija je, tradicionalno, bila pokrovitelj izložbe na kojoj su, osim s njezina područja, sudjelovali i izlagači iz Rijeke, Karlovca, Slunja, Siska, Križevaca...

U ime Županije otvorenju izložbe prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Posebno je važno da s malim životinjama upoznamo djecu i mlade, da steknu ljubav prema njima i jednoga dana postanu i njihovi uzgajatelji. Možda i u komercijalnom uzgoju. Na taj način štiti se ono što je naše, autohtono, lokalno“, rekao je pročelnik.