Prijava

Vaša prijava

U Vladi RH održan sastanak o izmjeni statističkih regija


Premijer Vlade RH Andrej Plenković održao je danas radni sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, odnosno županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora povodom prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2). U ime Zagrebačke županije sastanku je prisustvovao župan Stjepan Kožić.

Naime, postojeća NUTS 2 regija datira iz 2012. godine te dijeli Hrvatsku na dvije regije – kontinentalnu i jadransku. Osnovna zadaća ovakve teritorijalne raspodjele je osigurati veću ukupnu apsorpciju sredstava iz EU fondova.

„U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine“, rekao je Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja. Na kraju rasprave zaključeno je da konačnu odluku treba donijeti između varijante 1 i varijante 6.

Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.

Inače, ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako će nova podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021.