Prijava

Vaša prijava

Susret s Hrvatima u Vojvodini


Delegacija Zagrebačke županije predvođena predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom boravila je u posjetu Subotici i Tavankutu (Republika Srbija) gdje je proteklog vikenda obilježen Dan OŠ „Matija Gubec“. U sklopu posjeta, delegacija se susrela s brojnim predstavnicima hrvatskog naroda - generalnim konzulom RH Velimirom Plešom, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić te predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim.

Proslava Dana škole održana je u Crkvi Srca Isusova u Tavakutu, a već tradicionalno, uveličana je koncertom klape „Levanda“ iz Samobora. Tom prigodom, ravnateljica OŠ „Matija Gubec“ Stanislava Stantić Prćić posebno se zahvalila Zagrebačkoj županiji na svesrdnoj pomoći koju im pruža realizacijom različitih projekata kroz cijelu godinu.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan istaknuo je kako Zagrebačka županija već 10 godina prati i pomaže rad hrvatske zajednice u Tavankutu.

„Naša suradnja je siguran znak i jasna poruka da matica ne zaboravlja niti napušta svoje državljane u susjednoj Republici Srbiji. Naš je dolazak na sjever Bačke i stvarna poruka Hvatima u Tavankutu i okolici Subotice da nisu sami. Jedan je poznati pisac rekao da se dobrota može vidjeti samo – srcem, a upravo smo sudjelujući u programu proslave Dana škole naša srca otvorili prijateljstvu, pomoći i dobroti“, rekao je Mikuljan.

Također povodom Dana škole, tavankutsko Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec organiziralo je Gupčev bal koji je okupio više od 250 uzvanika.

Uz predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana u delegaciji su bili predsjednik Koordinacije za ljudska prava Rudolf Vujević, predsjednik Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju i član Odbora za nacionalne manjine Vlado Horina, pročelnica Stručne službe Skupštine Ivana Radanović, te specijalist za pravna pitanja Mato Jurić ujedno i predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Inače, u sklopu dosadašnje zajedničke suradnje između Županije i Tavankuta realiziran je čitav niz projekata koji su za cilj imali unapređenje standarda učenika Osnovne škole „Matija Gubec“. Jednom takvom akcijom prikupljeno je 3.700 naslova za obnovu školske knjižnice, a kontinuirano se radi i na suradnji učeničkih zadruga.