Prijava

Vaša prijava

Župan u obilaska škola u Prigorju Brdovečkom i Mariji Gorici


Koliko je Zagrebačka županija orijentirana na razvoj obrazovanja najbolje svjedoče brojke. Gotovo 40 posto proračuna - prihodi ovogodišnjega planirani su u iznosu od preko 411 milijuna kuna - otpada na investicije i materijalna ulaganja u školstvu. Stoga je župan Stjepan Kožić, za obilaska OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanje.

„Unatoč tome, potrebe su i dalje velike. Pozivam ministarstva znanosti i obrazovanja i regionalnog razvoja na zajedničko investiranje u kapitalne školske objekte!“, rekao je župan.

U OŠ Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila preko 4,3 milijuna kuna, samo krajem lanjske godine nešto više od 646.000 kuna. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatička oprema i garderobni ormarići, uređene su svlačionice.

„Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologije, poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča, kako bi svaka osmogodišnja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50.000 kuna“, rekao je župan, koji je u OŠ Ante Kovačića, uz lani proširenu informatičku radionicu, obišao i preuređene prostore nekadašnjega učiteljskog stana, čime se stvaraju uvjeti da se u ovoj školi od iduće školske godine nastava odvija u jednoj smjeni. Lani je u ovu školu iz proračuna Županije uloženo oko 720.000 kuna. Uz preuređenje učiteljskog stana u učionice i proširenje informatičke učionice, novac je utrošen i u nabavu pametne ploče i garderobnih ormarića, nabavu razglasa za sportsku dvoranu, adaptaciju sanitarnih čvorova...

„Možda lanjska ulaganja u ove škole u financijskom smislu i nisu toliko velika, ali su od izuzetne važnosti za funkcioniranje škola“,rekao je župan.

Renato Šintić, ravnatelj OŠ Ivane Brlić Mažuranić, ustvrdio je da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

„Informatički smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina doista dogodila kapitalna ulaganja u našu školu“, naglasio je Šintić. Županiji je zahvalila i ravnateljica OŠ Ante Kovačića Jasna Horvat.

„Broj učenika zadnjih godina ne opada, na sreću stabilan je. Oni koji polaze našu školu u njoj imaju sve što im pripada prema pedagoškom standardu“, rekla je J. Horvat.

Župan je govorio i o energetskoj obnovi škola. Energetska obnova pet školskih objekata - u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Rakovom Potoku, prijavljena je za bespovratna europska sredstva. Predviđena cijena radova je 64 milijuna kuna. Prva će se energetski obnoviti zgrada velikogoričkih srednjih škola za što je Županiji odobreno bespovratnih 15,1 milijun kuna, dok će Županija iz vlastitoga proračuna osigurati 15,7 milijuna kuna.

 


Valentinovo-ples za učenike