Prijava

Vaša prijava

Počela gradnja sekundarne kanalizacije u Rugvici i Dugom Selu


Počela je gradnja sekundarne kanalizacijske mreže na prostoru Rugvice i Dugog Sela, ukupno 86,7 kilometara gravitacijskih kolektora. Projekt je vrijedan 217,79 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda EU osigurano bespovratnih 121,5 milijuna. Kada radovi budu gotovi, kroz 30 mjeseci, na sustav odvodnje moći će se priključiti novih 8500 korisnika. Za njih će priključci biti besplatni.

U općini Rugvica radovi su počeli u naselju Hrušćica, a u Dugom Selu u gospodarskoj zoni.

„Ovime će se kompletirati sustav odvodnje na ovome području čija je gradnja počela 2011. godine“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, nositelja projekta. Najavio je da će kroz dva mjeseca početi i gradnja Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“, investicije vrijedne preko 880 milijuna kuna.

„Na istoku županije uskoro ćemo iz područja vodnokomunalne infrastrukture imati radove ukupne vrijednosti oko milijardu kuna, čime dajemo obol ne samo podizanju komunalnog standarda, nego i gospodarskom razvoju“, dodao je Masten.

Osim gradnje kolektora, u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica-Dugo Selo“ sagradit će se i deset crpnih stanica, rekonstruirati jedna i sagraditi tri nove retencije. Također, postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Novakima Oborovskim s drugog stupnja nadogradit će se na treći stupanj pročišćavanja te će se njegov kapacitet povećati na 28.000 ekvivalent stanovnika.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da je ovo jedan u nizu projekata kojemu (uz europska sredstva) potporu daju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Vlada RH i Hrvatske vode.

„Iznimno je važno koristiti europska sredstva, doprinos lokalne zajednice i komunalnog društva u ovome projektu je svega šest posto“, rekao je Đuroković. 

Saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak rekao je da ovaj projekt, osim za stanovnike, puno znači i za nove poduzetnika koji dolaze u ovu općinu. Kada radovi budu gotovi pokrivenost općine Rugvica kanalizacijskom mrežom bit će 90 posto.