Prijava

Vaša prijava

15. ožujka – Climate Strike 2019 Croatia


15. ožujka obilježite svjetski ustanak u borbi protiv klimatskih promjena pod nazivom Climate Strike 2019.

Pozivamo vas da dan obilježite na svom radnom mjestu noseći zelene majice, da na svojim komunikacijskim kanalima istaknete #ClimateStrike2019Croatia te da se na taj način priključite 51 zemlji svijeta koja će 15. ožujka kroz 500 različitih događanja poslati poruku o klimatskim promjenama.

Klimatske promjene nisu stvar uvjerenja, one se zaista događaju, a svatko od nas može utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova i na umanjenje učinaka klimatskih promjena.

Aktualne klimatske promjene dobrim su dijelom uzrokovane ljudskim djelovanjem - prema IPCC izvješću oko 0,2oC po dekadi zbog sadašnjih i prošlih emisija stakleničkih plinova. Radi se o kontinuiranom porastu temperature u svjetskim morima i porastu globalne razine oceana i mora, globalnom trendu porasta srednje prizemne temperature zraka, porastu količine stakleničkih plinova u atmosferi, topljenju leda na Arktiku, općem porastu ekstremnih vremenskih prilika, odumiranju koraljnih grebena…

O klimatskim promjenama svjedoče dugotrajne suše koje ugrožavaju poljoprivredu, poplave, katastrofalni šumski požari, izumiranje pojedinih životinjskih vrsta, otapanje ledenjaka…

Na smanjenju emisija stakleničkih plinova i daljnjem porastu globalne temperature te na ublažavanju s klimatskih promjena moramo raditi zajedno i zadržati rast globalne temperature na 1.5oC u odnosu na predindustrijske vrijednosti. Ekološki i aktualni klimatski sustav problema međusobno je povezan.

Povećanje energetske učinkovitosti i povećanje udjela obnovljivih izvora energije mogu pomoći u smanjenju emisija stakleničkih plinova.  Druga važna komponenta su sustavne promjene načina korištenja svih resursa, posebice energetskih, prometnih i prehrambenih.

Priključite se Climate Strike 2019 Croatia akciji. Razgovarajte sa svojim učenicima, studentima, kolegama o problemu koji je globalan, a o kojem uvelike ovisi budućnost naše djece.