Prijava

Vaša prijava

Imate li tradicionalnu voćnu sortu?


U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, njegovim Zavodom za voćarstvo, Županija provodi projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“. Njime se žele utvrditi staništa tradicionalnih, starih sorti voćaka, te u konačnosti izdvojiti one vrste i sorte koje imaju potencijala za komercijalni uzgoj prema načelu održive ekološke poljoprivrede. 

„U sklopu projekta provodimo istraživanja kojima ćemo izdvojiti sorte koje će biti uključene u daljnji postupak razmnožavanja i proizvodnje sadnica. Također, nastojat ćemo i podići svijest o prednostima uzgoja ovakvih sorata“, na predstavljanju projekta ispričala je njegova voditeljica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta.

Realizacija projekta počela je prošle, a završit će krajem ove godine. Uz obilazak terena i utvrđivanje prisutnosti stabala tradicionalnih sorti, laboratorijskim analizama utvrdit će se i opisati svaka vrsta/sorta, njihova morfološka i pomološka svojstva te će se analizirati kakvoća plodova i njihov nutritivni sastav. Nadalje, zaštitit će se matična stabla, uzeti plemke s ugroženih stabala s ciljem očuvanja genetske raznolikosti te plemke potencijalno vrijednih sorti za proizvodnju sadnica. Projekt obuhvaća i podizanje svijesti potrošača o značaju te biološkim, ekološkim i nutritivnim svojstvima tradicionalnih voćnih vrsta/sorti. 

Na području županije najzastupljenija voćna vrsta je jabuka, a projektom su obuhvaćene i kruška, šljiva, trešnja...

„Projektom želimo ojačati ruralna područja i razvijati biološku raznolikost, a onda i povećati dohodak poljoprivrednim proizvođačima. Kod šire javnosti želimo pobuditi zanimanje za ono što je naše, izvorno, i staviti to u funkciju održivog razvoja. Uz ovaj, Županija provodi i druge projekte kojima želi pripomoći održivi razvoj“, rekao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Zamjenica župana Nadica Žužak je rekla da je Zagrebačka županija oduvijek bila inovativna u provođenju projekata u poljoprivredi.

„Neki od njih postali su prepoznatljivi i na razini Hrvatske. Bilo bi lijepo da to bude i ovaj projekt", rekla je zamjenica Žužak, pozvavši sve koji u svojim voćnjacima ili vrtu imaju tradicionalne sorte, potencijalno vrijedne za daljnji uzgoj, da se uključe u provedbu ovog projekta. Podršku su mu dali i ravnatelj OŠ Milke Trnine iz Križa Zlatko Hasan, čiji se zadrugari bave uzgojem jabuke, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline Martina Zerec, koja u svom obrazovnom profilu ima poljoprivredno obrazovanje te Branko Car, vlasnik rasadnika Agro-Car iz Novaka Bistranskih.

Ukoliko imate tradicionalnu voćnu vrstu pozivamo Vas da kontaktirate Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo na broj 01/6009-426 i uključite se u njeno očuvanje!