Prijava

Vaša prijava

Energetska obnova OŠ Sveta Nedelja


Započeta u studenome 2018., u tijeku je energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja. Radovi se izvode istovremeno s odvijanjem nastave, a trebali bi završiti do početka nove školske godine.

„Nastava se odvija najnormalnije, gotovo se ne osjeti da se zgrada škole detaljno obnavlja. Učenici su znatiželjni, jer tko se ne bi radovao, praktički, novoj školi!“, kaže ravnateljica Anica Magdalenić, naglašavajući da se po završetku radova očekuju velike uštede na računima za grijanje i struju.

Obnova obuhvaća izvedbu toplinske fasade, kamenom vunom debljine 12 centimetara, sanaciju stropova i zamjenu krovišta na starom dijelu škole, ugradnju vanjske aluminijske stolarije, zamjenu neonske učinkovitijom LED rasvjetom, kompletnu rekonstrukciju radijatorskoga grijanja s ugradnjom termostatskih ventila te ugradnju kondenzacijskoga kotla za pripremu potrošne tople vode.

„Ovo je prvi veći zahvat na zgradi škole u zadnjih 40 godina. Osim priznatih troškova, izvest će se i neki dodatni radovi, poput obnove parketa u svim učionicama, kako bi škola imala daleko bolje uvjete za odvijanje nastave. Bit će puno ugodnije. Manje vruće tijekom ljeta, manje hladno tijekom zime“, na početnoj konferenciji projekta energetske obnove OŠ Sveta Nedelja rekao je gradonačelnik Dario Zurovec. Procijenjena vrijednost radova je 9,099 milijuna kuna, od čega su školi, kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodijeljena bespovratna europska sredstva u iznosu od 3,64 milijuna kuna. Ostatak osiguravaju, u jednakim omjerima, svaki po 2,69 milijuna kuna, Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

„Kandidirat ćemo ovaj projekt za sufinanciranje vlastitoga učešća. Od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini moguće je povući 50 posto vlastitoga učešća, pa ako se sve dobro završi smanjili bi vlastiti udio za pola i uložili taj novac u neke druge projekte u školstvu“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, podsjetivši da se na prostoru Svete Nedelje energetski obnavlja i zgrada Područne škole u Kerestincu.

„Ovakvim primjerima pokazujemo da naša podrška školstvu nije deklarativna, nego stvarna“, rekla je zamjenica, dodavši da je Županija za energetsku obnovu u 2019. prijavila još pet škola. Za dvije, zgradu srednjih škola u Velikoj Gorici i SŠ Vrbovcu odluka o sufinanciranju europskim novcem je dobivena, a to se isto očekuje i za ostala tri projekta energetske obnove – PŠ Rakov Potok te osnovnih škola Đure Deželića i Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.