Prijava

Vaša prijava

Nova kuća za volontere u Bistri


Dvadesetak godina volonteri iz Italije dolaze u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Uz pomoć četristotinjak donatora lani su, u neposrednoj blizini bolnice, uredili i kuću u kojoj će tijekom volontiranja boraviti. Dosad su boravili u priručnom objektu u sklopu bolnice. Početak stanovanja u novouređenoj kući obilježen je prigodnom svečanošću.

„S prvom grupom volontera u bolnicu sam došao 1998. i odmah se između nas i malih pacijenata razvila mreža ljubavi. Kuća koju smo sada uredili važna je da se taj lanac ljubavi može nastaviti“, rekao je don Ermanno D'Onofrie, predsjednik volonterske udruge „Vrt plavih ruža“. Kroz proteklih dvadesetak godina kroz bolnicu je prošlo 11.000 talijanskih volontera.

„Djeca su iznimno vesela i zahvalna na ljubavi što je pružaju naši volonteri. U bolnici je oko 70 posto djece bez roditeljske skrbi i volonteri im pružaju ono što ima najviše fali - roditeljsku ljubav. Unazad četiri godine talijanski volonteri su potaknuli i naše, hrvatske volontere na dolazak u bolnicu. Sada imamo oko 200 hrvatskih volontera koji redovito dolaze u našu ustanovu“, rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj bolnice.

Zahvalu volonterima iz Italije za svečanosti je uputio i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, rekavši da se u ovoj bolnici susreću dobrota i briga za teško oboljelu djecu.

 „U ovoj se bolnici dobrota osjeća i mjeri srcem, a vaš volonterski rad je most koji spaja dva prijateljska naroda. Veliko vam hvala!“, u emotivnom govoru rekao je Mikuljan, obećavši da će Zagrebačka županija pomoći udruzi „Vrt plavih ruža“ u njezinu daljnjem radu. „To je naša obveza!“, rekao je.

U sklopu svečanosti prisutni su obišli i novouređenu Bolničku ulicu u Gornjoj Bistri (prilaz bolnici), u kojoj su postavljene ploče s imenima svih donatora koji su pomogli uređenje kuće za stanovanje volontera. Talijanskim prijateljima zahvalu su, uz ostale, uputili i načelnik Bistre Krešo Gulić i pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.