Prijava

Vaša prijava

Obilježen nacionalni Dan hitne medicinske službe


Prikazom kako pomoći osobi koja je doživjela epileptički napadaj, u svim ispostavama Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije obilježen je nacionalni Dan hitne medicinske službe - 30. travnja. Središnje događanje upriličeno je u Jastrebarskom. 

„Kada laici naiđu na osobu koja je doživjela epileptički napadaj najvažnije je prihvatiti je da ne padne i zadržati prisebnost. Čim prije treba pozvati hitnu. Kada napadaj prestane (većina napadaja traje dvije do tri minute) osobu treba okrenuti na bok i pod njenu glavu staviti mekani predmet. Tijekom napadaja osobi se ne smiju pokušavati ispružiti ruke ili noge, niti joj bilo što 'gurati' u usta“, kazala je Katarina Penić, voditeljica ispostave Zavoda u Jastrebarskom. Osoba koja doživi epileptički napadaj iznenada se počne grčiti cijelim tijelom, izgubi svijest, njezina koža dobije ljubičastu boju, na usta izlazi pjena... Bolest se javlja od djetinjstva do najstarije životne dobi.

Tijekom obilježavanja nacionalnog Dana hitne medicinske službe, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak podsjetila je da se Županija, nakon donošenja novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (u listopadu 2018.), očitovala na nacrt nove Mreže hitne medicine i da traži povećanje broja T1 timova.

„Od zdravstvene administracije i ministra zdravstva očekujemo da prepoznaju potrebu Zagrebačke županije. Sada imamo 45 T1 timova, a tražimo ih 60. Tražimo i formiranje ispostave Zavoda u Svetoj Nedelji“, rekla je Čuljak, dodavši da Županija sada izdvaja značajna sredstva za financiranje rada T1 timova u Svetom Ivanu Zelini, Ivanić-Gradu, Zaprešiću i Samoboru.

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik rekao je da u Zagrebačkoj županiji jedan T1 tim pokriva 7058 stanovnika, dok se u drugim županijama taj broj kreće oko 3600 stanovnika. „Povećani broj timova koji se traže za Zagrebačku županiju nije nadstandard, nego nasušna potreba“, rekao je Gajnik.