Prijava

Vaša prijava

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce


Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje će financirati država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija je osigurala 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima u Županiji. S obzirom da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi i sl.

„Zagrebačka županija osigurat će 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine jer cilj je da roditelji nemaju nikakvih troškova“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti samo povećavamo standarde – prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola“ – pojasnio je Kožić nadodavši kao se već 15-ak godina u razvoj obrazovanja kontinuirano ulaže gotovo polovica izvornog proračuna. „Ono što će obilježiti ovu, ali i sljedeću godinu je energetska obnova 7 škola ukupne vrijednosti gotovo 75 milijuna kuna, od čega sredstva Županije iznose 38 milijuna, a ostatak smo uspjeli povući iz EU fondova“ – zaključio je Kožić.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti gradovi nakon što im Zagrebačka županija uplati sredstva.

„Ovo je hvalevrijedan potez Zagrebačke županije koji će omogućiti da sva djeca bez obzira bila ona iz bogatijih ili siromašnijih gradova i općina imaju jednake uvjete školovanja“ rekao je saborski zastupnik i načelnik općine Rugvica Mato Čičak zaključivši „Ovako se popravlja kvaliteta života u Zagrebačkoj županiji“. U ime prisutnih ravnatelja obratio se ravnatelj OŠ Pava Belas iz Brdovca Andrej Peklić koji je poručio: „Sretni smo što imamo županiju koja toliko investira u obrazovanje.“

 

 


Uskrsna čestitka