Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine Krašić


Općina Krašić proslavila je svoj dan - 8. svibnja, ujedno i 121. godišnjicu rođenja svoga zaštitnika, blaženoga Alojzija Stepinca. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća načelnik Josip Petković Fajnik govorio je o aktivnostima općine u proteklih godinu dana, o realiziranima, za općinu, kapitalnim projektima, ali i onome što se planira ostvariti. 

„Konstantno se radi na poboljšanju komunalne infrastrukture. Najviše je, u proteklome razdoblju, 'odrađeno' na prometnicama - nerazvrstanima i lokalnim cestama“, rekao je načelnik, dodavši da će kroz nekoliko dana početi pripremni radovi za asfaltiranje ceste do mjesnoga groblja i sportskih terena u Krašiću i cesta u Radinoj Gorici, Dolu i Hutinu.

„Treba spomenuti i uređenje prvoga javnog parkirališta (radovi su u tijeku; op.a.), osobito važnog za razvoj vjerskog turizma“, rekao je Fajnik, dodavši da su aktivnosti Općine usmjerene i u vodoopskrbu.

„U izradi je projektna dokumentacija za novu vodospremu u Okrugu i projektna dokumentacija za magistralni cjevovod od Puškarovog Jarka do Krašića“, rekao je načelnik. Zahvalio je Županiji na podršci prilikom realizacije kapitalnih projekata.

„Zajedno sa Županijom radili smo, uz ostalo, na usklađenju prostorno-planske dokumentacije i studijama razvoja općine, od čega je najznačajniji Masterplan razvoja turizma, koji daje dugoročne smjernice razvoja Krašića i njegove šire okolice. Veliki, kapitalni projekti predviđeni su ovim planom, poput obilaznice Brezarića i Krašića, izmještanja ambulante, gradnje novih parkirališta...“, rekao je Petković Fajnik. Najavio je da će se početkom listopada u Pribiću otkriti spomenik velikanu hrvatske crkve, kardinalu Franji Kuhariću.

U ime Županije svečanoj sjednici prisustvovao je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Rekao je da je područje Krašića poprište i dokaz surovih jalovih politika od Drugoga svjetskog rata do početka 90-tih godina prošloga stoljeća.

„Ovo se područje sistematski uništavalo i demografski depopuliralo. Jasno je da je „čvrsta vjera“ bila paravan zbog kojega je ovo područje moralo platiti visoku cijenu, zbog kojega je bilo ostavljeno, zapušteno...“, rekao je. Istaknuo je dobru suradnju Županije i Općine, rekavši da od 2002. do danas pomoć Županije ovoj općini doseže 16 milijuna kuna.

„Činimo sve da se stanovnicima ovoga područja daju prava na udoban život, da se on učini lakšim, izjednači sa standardom u ostalim dijelovima županije“, rekao je Mikuljan. Govoreći u blaženome Stepincu i ulozi hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, poručio je da zauvijek žive djela ljudi koji su kroz povijest radili s čvrstom vjerom i uvjerenjem da čine dobro.

Sjednici su uz ostale prisustvovali, i prisutnima se obratili, ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade RH Lovro Kuščević i saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora RH Marija Jelkovac.

Općinska priznanja primili su Ante Duvnjak - predsjednik Udruge hrvatskih branitelja „Lučonoše“, „Krašićke mažoretkinje“ i Petar Vlašić.