Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Stožera civilne zaštite


Terensko pokazna vježba civilne zaštite održat će se 8. lipnja 2019. godine u Zaprešiću – rečeno je na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Vježba se održava s ciljem uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga i drugih sudionika u sustavu civilne zaštite s područja Zagrebačke županije, a scenarij vježbe predviđa potragu za izgubljenom osobom,  požar visokog objekta, nestanak vode, zagađenje okoliša i druge situacije.

„Ovakve vježbe u Zagrebačkoj županiji se održavaju svake godine i izrazito su bitne jer imamo priliku provjeriti uvježbanost i koordinaciju svih sudionika sustava civilne zaštite u uvjetima velikih nesreća“ -  rekao je županijski načelnik Stožera civilne zaštite Nenad Babić dodavši kako se scenarij vježbe izrađuje temeljem sličnih realnih situacija koje se događaju u svijetu. Inače, ovogodišnju vježbu Zagrebačka će županija financirati sa 60.000 kuna.

S obzirom na olujno nevrijeme koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku Stožer je dobio informaciju kako su vatrogasci u Zagrebačkoj županiji u nedjelju u večernjim satima te jutros rano imali 20-ak intervencija, a zbog povećanog vodostaja rijeke Save na Bregani uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

Na sjednici je donesen Plan aktivnog uključivanja subjekata zaštite od požara na području Zagrebačke županije, kao i popis lokaliteta i prostora za uspostavu zapovjednih mjesta kod zapovijedanja i koordinacije u gašenju požara prilikom intervencija kod velikih požara otvorenog prostora. Također, članovi su informirani kako su u sklopu projekta TURS 2019.  sva nadležna tijela općina, gradova i županija u sustavu civilne zaštite dužna razmotriti stanje pripremljenosti i sposobnosti cjelokupnog sustava civilne zaštite u slučaju nastanka veće nesreće i katastrofe tijekom turističke sezone 2019. godine, ali i ažurirane podatke o odgovornim osobama u sustavu civilne zaštite dostaviti do 7. lipnja područnom uredu civilne zaštite Zagreb.