Prijava

Vaša prijava

I u 2019. godini raste broj turista


Nakon rekordne 2018. godine, Zagrebačka županija nastavlja bilježiti rast turističkog prometa i u 2019. godini. U prva četiri mjeseca ove godine Županija bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini.

Od ukupno 43.115 turističkih noćenja inozemni gosti su ostvarili njih 26.958, a bilježi se osjetan porast gostiju iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon čega slijede gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke.

Broj dolazaka popeo se na 24.099 pri čemu su strani gosti ostvarili njih 15.498 a domaći 8601.

Najposjećeniji gradovi u prva četiri mjeseca bili su Velika Gorica, Samobor, Ivanić-Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

„Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u turizmu Zagrebačke županije poput „City breka-a“, kulturnog turizma, eno - gastronomije, zdravstvenog turizma, cikloturizma te pustolovnog turizma, razlog su ovakvih pozitivnih rezultata“ – izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. „Sve više gostiju želi živjeti zdravije, dinamičnije, s puno kretanja, doživjeti nove autentične i tradicionalne doživljaje, osjetiti eno gastronomsku ponudu, provoditi puno više vremena u prirodi, a to itekako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu“ – zaključila je Alilović.

Zagrebačka županija i ove će godine financijski podržati različite projekte u turizmu. Tako je upravo u tijeku milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu, kao i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i sl.

Uskoro se očekuju i raspisivanje natječaja za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. Informacije o svim spomenutim natječajima dostupne su na web stranicama Zagrebačke županije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine (87.139). Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818.

 


KORIZMENI KONCERT UZ RECITACIJE ELEGIJA RAJMUNDA KUPAREA