Prijava

Vaša prijava

Izložba „Jedinstvo različitosti“ postavljena u Vitezu


Nakon prošlogodišnjeg postava u Subotici, izložba „Jedinstvo različitosti“ postavljena je proteklog vikenda u Galeriji Ovnak u Vitezu (Bosna i Hercegovina).

Izložba je dio projekta Umjetnost bez granica kojeg su zajednički realizirali Zagrebačka županija i OŠ „Ivan Benković“ iz Dugog Sela, a sastoji se od likovnih radova šestero akademskih umjetnika, profesora likovne umjetnosti u školama Zagrebačke županije i to Barbare Biđin (OŠ Josipa Zorića), Marijane Džepine (SŠ „Ivan Švear“ i OŠ Đurmanec), Martine Gracin (OŠ „Ivan Benković“), Izabele Hren (OŠ Milke Trnine), Ivana Oštarčevića (OŠ Ljudevita Gaja) i Roberta Samardžića (OŠ „Stjepan Radić“).

„Riječ je o akademskim umjetnicima koji su različitih senzibiliteta, tematike i tehnike, koji su povezani esencijom ljudskosti i željom da budu dijelom projekta 'Umjetnost bez granica“, rekla je Gordana Remussini, kustosica izložbe.

Valja istaknuti i kako su umjetnici donirali neka svoja djela. Naime, na aukciji, koja se održala nakon svečanoga otvorenja, njihovi su se radovi prodavali, a novac od prodanih radova biti će darovan Javnoj ustanovi Duga i Udruzi Betanija koje skrbe o djeci s posebnim potrebama.

Veliku je važnost ovoga projekta u povezivanju Hrvata iz Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini istaknuo Pero Bilušić, hrvatski konzul u Vitezu istaknuvši kako je takva suradnja vrlo značajna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali i za Hrvatsku. „Iako imamo granicu između dvije države, mi smo jedan narod, a tome svjedoče upravo ovakvi projekti“, rekao je Bilušić.

U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovala je Jadranka Dujić Frlan. „Osnovni je cilj projekta pružiti potporu Hrvatima koji žive izvan domovine, održati i osnažiti kontakt s hrvatskim narodom koji živi izvan granica, ali i unaprijediti odnose Hrvata s pripadnicima drugih naroda i to putem umjetnosti koja, kako i sam naziv projekta ukazuje, nema granica“, istaknula je Dujić Frlan.

U sklopu izložbe izdan je i katalog sa svim radovima kojeg možete vidjeti ovdje.