Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija spremna preuzeti poslove državne uprave


Ministar uprave Ivan Malenica sa suradnicima posjetio je Zagrebačku županiju. Sa županom Stjepanom Kožićem, predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom i po ovlaštenju Vlade RH predstojnicom Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Andreom Jurić održao je radni sastanak o povjeravanju poslova Ureda državne uprave Županiji.

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihovi poslovi povjeriti županijama kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trenutno su u tijeku pripreme, kako u resornom ministarstvu, tako i u svim županijama.

„Cilj je u dva tjedna obići sve županije i kvalitetno pripremiti ovu reformsku mjeru koja se provodi iz nacionalnog programa reformi Vlade RH, a radi se o povjeravanju poslova ureda državnih uprava županijama. Obim poslova koji je prethodio i koji nam slijedi je jako velik. Izmijenjen je Zakon o sustavu državne uprave koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a temeljem tog zakona mijenja se 66 posebnih zakona koja bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine“ – pojasnio je ministar Malenica, poručivši kako će  korist predstojećih promjena najviše osjetiti građani koji će lakše ostvarivati određena prava.

 „Zagrebačka županija je i do sada sve poslove koji su joj dodijeljeni odrađivala kvalitetno i učinkovito i tako će biti i nakon što preuzmemo poslove Ureda državne uprave. Čeka nas puno posla jer moramo donijeti niz internih akata, ali i odluka na Županijskoj skupštini." - rekao je župan Kožić. To je potvrdio i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan koji je najavio da će se o ovoj reformi raspravljati na sjednici u prosincu, ali i da će sjednica biti održana 2. siječnja kako bi se stvorio okvir da se dodijeljeni poslovi mogu odvijati bez zaustavljanja.

„Pozdravljam ovu reformu jer cilj je približiti se građanima, a mi ćemo poduzeti sve radnje kako bi se poslovi kvalitetno povjerili županiji“ – izjavila je po ovlaštenju Vlade RH predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Andrea Jurić.

Inače, temeljem ove reforme Zagrebačka županija preuzet će 159 djelatnika Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, ali se procjenjuje da će neki djelatnici koristiti mogućost odlaska u prijevremenu mirovinu. Sredstva za njihove plaće i otpremnine su osigurana u državnom proračunu. Očekuje se kako će do 15. prosinca biti potpisan sporazum o povjeravanju poslova ureda državnih uprava između resornog ministra i svih župana.