Prijava

Vaša prijava

Energetski se obnavlja Dom zdravlja u Zaprešiću


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je radove na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja u Zaprešiću. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna, za koju je 2,4 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 2,3 milijuna kuna osigurala je Zagrebačka županija. Završetak radova očekuju se u srpnju iduće godine.

Zgrada DZ Zaprešić izgrađena je 1962. godine te dograđena 1968. godine na način i materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti. Radovi koji se provode podrazumijevaju kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

„Ono što će biti konačni rezultat je znatno poboljšanje  energetske učinkovitosti zgrade doma zdravlja što će se reflektirati s jedne strane na uštedu za troškove energenata, s druge strane na zaštitu okoliša i na kraju ono što nam je izuzetno bitno na kvalitetu boravka djelatnika doma zdravalja i svih pacijenata koji svakodnevno dolaze“  – rekao je župan Kožić.

Obilasku se pridružio i zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Damir Benčević koji smatra kako će stanovnici biti zadovoljni jer će sam objekt koji je smještan u samom centru izgledati ljepše nakon što dobije novu fasadu, a ravnatelj Dom zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman naglasio je kako će radi obnove te uštede u potrošnji energije zasigurno biti zadovoljni svi zakupci prostora.

Inače, prema provedenom energetskom pregledu zgrada se trenutno svrstava u energetski razred D, sukladno kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje. Nakon obnove, zgrada bi se prema spomenutom kriteriju svrstala u energetski razred C, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

Na području Zagrebačke županije već su energetski obnovljeni domovi zdravlja i to u Vrbovcu ukupne vrijednosti 3,1 milijuna kuna  i Jastrebarskom ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

„Zagrebačka županija i Dom zdravlja Zagrebačke županije trenutno pripremaju projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu još tri zgrade Ispostava na području Zagrebačke županije i to u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. I ovog puta računamo na europska sredstva, a Zagrebačka županija pobrinut će se za svoj udio“ – najavio je Kožić.