Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine Križ


U prigodi Dana općine u Križu je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća. Prigoda da načelnik Marko Magdić iznese podatke o učinjenom u proteklih godinu dana i najavi realizaciju novih projekata.

„Ostvarili smo značajna sredstva iz europskih fondova. Bilo da se radi o pozitivnoj odluci ili dodijeljenim sredstvima realizirali smo preko 7,6 milijuna kuna europskih sredstava. Za nas su to značajna sredstva koja nam uvelike olakšavaju realizaciju projekata“, rekao je Magdić. Najviše novca, kroz program Ruralnog razvoja RH, osigurano je za gradnju dječjeg vrtića.

„Osluškujemo trendove, pa smo tako za ugradnju Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima dobili bespovratnih 15.000 eura“, dodao je načelnik, rekavši da su europska sredstva osigurana i za gradnju tržnice na malo i parkirališta u središtu Križa te, u suradnji s Gradskim društvom Crvenoga križa Ivanić-Grada, provedbu projekta "Zaželi". Istaknuo je i rekonstrukciju, odnosno modernizaciju javne rasvjete u svim općinskim naseljima. Govorio je i o asfaltiranju cesta, s posebnim naglaskom na Staklenu ulicu u Bunjanima, dio koje je, sufinanciranjem Zagrebačke županije, dobio novi asfalt, a dio će biti preasfaltiran, rekao je, do kraja ove godine. Nužnim je istaknuo i ulaganja u sanaciju društvenih domova.

„Dugoročno planiramo i imamo viziju kako bi općina trebala izgledati za deset godina. Dokaz tome su i realizirane investicije“, rekao je Magdić.

Izaslanik župana na svečanoj sjednici bio je pročelnik Županije za poljoprivredu Josip Kraljičković. Rekao je da Županija posebnu skrb vodi o ruralnim područjima. Govorio je o nastojanju Županije da se na njezinu području sagradi distributivni centar za voće i povrće za devet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kao jedna od najperspektivnijih lokacija navodi se Križ. Gradnja ovakvih centara, rekao je Kraljičković, u stopostotnom iznosu financirat će se europskim sredstvima, a u Hrvatskoj će ih ukupno biti sedam. Govorio je i o ostalim projektima Županije u poljoprivredi, poput uspostave centra za razvoj stočarstva, navodnjavanja poljoprivredna zemljišta, očuvanja starih sorti i vrsta voća, projektu razvoja peradarstva na OPG-ima...

Na sjednici su, tradicionalno, uručena javna priznanja - zahvale općinskoga načelnika i priznanje općine "14. rujan". Ovo priznanje, koje se dodjeljuje u znak zahvalnosti za iznimna dostignuća i doprinos razvitku i ugledu Općine, primio je Saša Benko, vatrogasac DVD-a Križ.

Prisutnima su se također obratili načelnik Lipovljana Nikola Horvat, zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora saborski zastupnik Ante Plazonić.


Hrvatski olimpijski dan