Prijava

Vaša prijava

U Rakovcu održana svečanost u prigodi 160. obljetnice škole


Svečanošću u Rakovcu obilježena je 160. godišnjica tamošnje škole. Sve je počelo 1859., sa 62-je pučkoškolaca. Danas školu u Rakovcu polazi 116 učenika, od prvog do osmog razreda.

U jednoj smjeni, u prostoru koji ima e-učionicu s 'pametnom' pločom i tabletima, informatičku učionicu, 3D printer, malu sportsku dvoranu..., u prostoru koji je prije dvije godine energetski obnovljen.

- Čini se da ovakav standard obrazovanja nemaju ni puno veće sredine - na proslavi je rekla općinska načelnica Brankica Benc.

- Želja je da učenici nastavu polaze u prijateljskom i poticajnom okruženju, uz 'alate' koji spajaju teoriju i praktična iskustva, što je važno za budućnost zajednice i što učenicima daje više prilike za ostvarenje njihovih osobnih afiniteta, za njihov bolji život. Ovdje! U domovini! U općini Rakovec - naglasila je načelnica. Posebno je zahvalila Zagrebačkoj županiji, osobno županu Stjepanu Kožiću, i Ministarstvu regionalnog razvoja, na pruženoj pomoći kod realizacije projekata škole. Zadnje što je Županija financirala bilo je uređenje i opremanje školske kuhinje. Prije toga, novac je Županija uložila u dogradnju škole, gradnju školske-sportske dvorane, energetsku obnovu zgrade škole...

- Puno je upita trebaju li nam male općine ili ih treba ukinuti. Mislim da je škola u Rakovcu dobar primjer kako jedna mala općina, kvalitetnim upravljanjem može osigurati izuzetno kvalitetan život za svoje žitelje, posebno za djecu koja imaju uvjete obrazovanja kakve nemaju ni neki veliki gradovi - rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da je obveza Županije pomagati manje razvijene sredine.

- Kroz ovu općinu to i dokazujemo - rekao je župan, dodavši da je obrazovanje i ulaganje u mlade bogatstvo koje je Županija prepoznala.

Svečanosti u Rakovcu prisustvovao je i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

- Kada imate županiju koja je vodeća u RH po ulaganjima u odgoj i obrazovanje onda nije iznenađenje imati ovakvu školu, kada imate načelnicu koja zna svaki kutak škole onda znate koliko o njoj brine, kada vidite nasmiješene učitelje onda znate da škola ima dušu, da nema brige za budućnost djece - rekao je Karin, dodavši da "i ova škola i Zagrebačka županija mogu biti primjer kvalitetne brige o odgoju i obrazovanju".

Tijekom svečanosti, učenici su izveli prigodni program, a u učionicama je slikovito prikazana nastava u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prisutnima su se također obratili Mirjana Burec, voditeljica škole, Žarko Popović, ravnatelj 1. Osnovne škole Vrbovec, čiji je sastavni dio i Područna osmogodišnja škola u Rakovcu, i Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.