Prijava

Vaša prijava

Snježana Dianežević – prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene


Snježana Dianežević iz Kurilovca u Zagrebačkoj županiji prva je pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene. Na izboru održanom proteklog vikenda u gradu Ozlju pobjednicom je proglašena Svetlana Batalić iz Virovitičko-podravske, dok je druga pratilja bila Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.

Naša Snježana ima 56 godina, majka je dvoje djece i vlasnica je OPG-a koji se  bavi promocijom starih svatovskih zaprega i običaja. Njeno gospodarstvo je poznato i po nagradi za najljepše uređenu okućnicu.

Bavi se humanitarnim radom u Udruzi žena Buševec, predsjednica je Etno udruge Kurilovec te članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice. Voli pripremati tradicionalna jela i kolače, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit i tradicionalnu turopoljsku kapicu poculicu.

U ime Zagrebačke županije izboru je nazočio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. 

Inače, diljem svijeta svake se godine obilježava 15. listopad kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine se taj značajan datum obilježava i u Republici Hrvatskoj, a projekt je započeo upravo u Zagrebačkoj županiji. Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja.