Kreće isplata 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora za 219 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja 2019. godine, mogla su se javiti trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije. Ukupno je zaprimljeno 354 zahtjeva, a odobreno ukupno 219 potpora i to: 69 za početak poslovanja poduzetnika, 69 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te 81 za neproizvodne djelatnosti.

Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija dostupne su ovdje.

Analiza gospodarskih pokazatelja Fine za 2018. godinu pokazuje da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna, neto dobiti po poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba.

„Poduzetnici u Zagrebačkoj županiji ostvaruju iznimne rezultate, zahvaljujući čemu je županijski proračun stabilan i dobro se puni što nam pak omogućuje da osiguramo sredstva za gradnju i obnovu  škola, cesta, domova zdravlja itd. Samo u ovoj godini Zagrebačka županija uz pomoć EU sredstava financira radove na energetskim obnovama 4 škole i 3 doma zdravlja ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.  Istaknuo je i kako su u ovog godini ugovoreni EU projekti vodnodomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije vrijednosti gotovo 3 milijarde kuna. „Radovi su već počeli na više lokacija i trajat će nekoliko godina, a time ove javne investicije sufinancirane većinskim dijelom EU sredstvima postaju također generator gospodarskog razvoja jer uključuju angažman poduzetnike, ali i podizanja kvalitete života stanovnika Zagrebačke županije“ – zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je 20-tak poduzetničkih zona u kojima iz godine u godinu raste broj poduzetnika, a ove godine, svakako najočekivanija investicija je ona u općini Jakovlje u kojoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove poput Airbusa, Boeinga itd. Radi se o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura koja će otvoriti novih 600 radnih mjesta i to u visoko tehnološkoj proizvodnoj djelatnosti.