Prijava

Vaša prijava

Stručni skup „Alkohol i pušenje - ozbiljne ovisnosti“


U prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15. studeni - 15. prosinca), Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije (ZJZZŽ) organizirao je u Samoboru stručni skup „Alkohol i pušenje - ozbiljne ovisnosti“.

„Zašto stara tema?! Zato što je alkohol najveći problem među mladima. I nije toliki problem u njegovoj konzumaciji, nego u načinu opijanja. Uobičajeno je postalo 'vikend opijanje'. Ovakvim tribinama želimo pojačati preventivne aktivnosti i skrenuti pozornost na posljedice konzumacije alkohola“, ispričao je Tvrtko Pervan, voditelj Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ZJZZŽ-a, dodavši da je pušenje nešto manji problem, jer su preventivne aktivnosti dale rezultate. No, još uvijek nedovoljne, zato Zavod u Samoboru, dodao je Pervan, pokreće školu nepušenja.

„Zadnja istraživanja govore da trećina srednjoškolaca eksperimentira s marihuanom, 50 do 60 posto s duhanom, a alkohol konzumira njih više od 90 posto“, rekao je Pervan.

Irena Rojnić Palavra iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan"rekla je da je duhanska ovisnost, uz visoki krvni tlak, pretilost i fizičku neaktivnost, jedan od najčešćih uzroka prerane smrti.

„Svaka peta smrt u Hrvatskoj posljedica je bolesti koja se može dovesti u vezu s pušenjem“, tijekom izlaganja „Liječenje ovisnosti o duhanu u dnevnoj bolnici“ rekla je Rojnić Palavra. Uz nju, stručno izlaganje „Rizični i zaštitni faktori za opijanje adolescenata2 imao je Petar Smontara, pedagog u samoborskoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša.

U ime Županije sudionike stručnoga skupa pozdravila je zamjenica župana Nadica Žužak.

 „U našoj je tradiciji da se sve važne stvari obilježavaju 'uz čašicu'. No, treba reći da to nije bezazleno. Svjesni smo da neprestano treba upozoravati mlade da se prigodno pijenje, koje kreće u ranoj dobi, može pretvoriti u veliki problem“, rekla je zamjenica Žužak.

Uvodno se sudionicima skupa obratio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Leo Šunjić.