Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Županijske skupštine


Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2020. godinu koji iznosi 1.202.756.615,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488.504.549,00 kuna i veći je za 27,26 posto u odnosu na Rebalans proračuna iz 2019. godine.

Sukladno uputama Ministarstva financija od ove godine u Konsolidiranom proračunu po prvi put planirane su plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama što je ujedno i razlog ovakvog velikog rasta Konsolidiranog proračuna. Na rast Izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1.1.2020. godine.

„Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenivši Proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim. „Uz naše poduzetnike koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije. Tu je i čitav niz projekata u školstvu, i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU“, zaključio je Kožić.

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna 171.159.728,00kn odnosno 35 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Kao što je već spomenuto, Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici,  Graberju Ivaničkom  te  Zaprešiću kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 13,31 posto Izvornog proračuna tj. 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacije za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

I u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera - sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Panirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 18 milijuna kuna.

Na aktualnom satu iz sfere prometa i komunalne infrastrukture vijećnike je zanimalo kada se planira potpisivanje ugovora o obavljanju javnog linijskog prijevoza na području županije, planira li se sanacija županijskih cesta na vrbovečkom području uništenih pojačanim prometom tijekom izgradnje pruge Vrbovec-Križevci i Gradec-Bjelovar, rekonstrukcija županijske ceste od Podsusedskog mosta do rotora u Svetoj Nedelji te mosta na županijskoj cesti 3041 u Ivanić-Gradu. Kada je riječ o prosvijeti, zanimalo ih je kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka prosvjetnih radnika, je li u planu dogradnja osnovne škole u Strmcu, koliko škola je uključeno u projekt „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda“ te koji je status javnog poziva za programe u kulturi. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, projekt širokopojasnog interneta, uređenje ispostave Doma zdravlja u Samoboru, posebno fizikalne terapije, odlagalište azbesta u Zaprešiću, edukaciju stanovništva po pitanju pružanja prve pomoći te projekte koje planira provoditi JU Zeleni prsten.