Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica proslavila Dan grada


Svoj dan, na blagdan sv. Lucije, proslavio je grad s najvišom prosječnom plaćom u RH, grad u kojemu je ove godine otvoreno 1900 novih radnih mjesta, grad u kojemu se trenutno gradi 400 stanova, grad koji ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u RH. Gradonačelnik ovoga grada, srca Turopolja, i saborski zastupnik Dražen Barišić na svečanoj akademiji je rekao da je pred Velikom Goricom novo desetogodišnje razdoblje u kojemu će se gradska vlast 'okrenuti' investicijama, unapređenju standarda života i, posebno, demografskim mjerama.

„Razvoj Velike Gorice u sljedećem desetljeću vidimo u povezanosti i sinergiji znanosti, gospodarstva i javne uprave“, rekao je Barišić. Za iduću godinu je najavio gradnju poduzetničkog inkubatora, gradnju kompleksa vanjskih bazena, jednokratnu stipendiju za sve srednjoškolce na području grada, njih 2500, a do kraja ove godine, rekao je, bit će otvoreno i prvo gradilište najvećega komunalnog projekta u povijesti grada - Aglomeracije Velike Gorica.

„Ovaj projekt, vrijedan gotovo 650 milijuna kuna, osigurat će 5000 besplatnih priključaka na mrežu odvodnje. S njime će završiti jedno razdoblje u razvoju grada i Velika Gorica će biti grad sa zaokruženom komunalnom infrastrukturom, s izgrađenim svim ključnim objektima koji građanima osiguravaju primjerenu kvalitetu života“, rekao je Barišić. Dodao je da Grad 'nudi' projekt nacionalnoga nogometnog kampa, a dogovara i gradnju filmskoga grada, nacionalnog centra hrvatske i europske filmske industrije. Pobrojao je i ključne investicije u proteklome desetogodišnjem razdoblju. Naglasio je i odličnu suradnju sa Županijom, koja će iduće godine uložiti značajna sredstva u energetsku obnovu zgrade velikogoričkih srednjih škola i projekt regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Neven Karas. Rekao je da usprkos političkoj i svjetonazorskoj različitosti i usprkos, ponekad, burnim sučeljavanjima mišljenja, svi gradski vijećnici imaju zajednički cilj - učiniti Veliku Goricu još kvalitetnijim i sadržajnijim mjestom za život njezinih građana.

U ime Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i u ime Zagrebačke županije Velikogoričanima je Dan grada čestitao predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. Čestitao je vodstvu grada na uspjesima u proteklih deset godina.

„Sjetio sam se male knjižice u kojoj su, prije dosta godina, bili pobrojani gradski projekti. Činila mi se preoptimističnom, ali među rijetkim ste gradovima koji su daleko unaprijed planirali i ostvarili sve stvari iz te knjižice“, rekao je Čičak. Također, rekao je da ga najviše raduju ulaganja Županije u školstvo među kojima je i energetska obnova kompleksa zgrada SŠ Velika Gorica.

Tradicionalno, dodijeljene su i nagrade grada. Nagradu za životno djelo primio je vlč. Josip Ružman, donedavno župnik župe blaženog Alojzija Stepinca. Nagrada grada „Turopoljsko srce“ dodijeljena je Josipi Matić i, posthumno, Ivanu Galekoviću, a Nagrada „Zlatna turopoljska podgutnica“ Ladi Rojc, Mladenu Mikulinu, Zlati Cundeković i Jasminki Tihi Stepanić. Nagradu grada „Krčka vrata“ primila je Ljubica Mikulčić, a Nagradu grada s likom Franje Lučića Filip Margić, Marko Grigić, Gordana Kovačić, Branko Puceković, Drago Katulić, Dragutin Kovačević, Katja Matković Mikulčić i Košarkaški klub Velika Gorica.