Prijava

Vaša prijava

Nova pruga na području Županije


Između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca jučer je puštena u promet prva nova pruga sagrađena u Hrvatskoj nakon 52 godine. Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba od sad je kraće za 50 minuta i traje sat vremena.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar uprave Ivan Malenica, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, načelnica općine Grade i potpredsjednica Županijske skupština Ljubica Ambrušec i mnogi drugi.

„Nakon velikih investicija u ceste, zračne luke i pomorsku infrastrukturu, u desetljeću pred nama vrijeme je za jačanje željezničke infrastrukture“, poručio je premijer Plenković, dok je  ministar Butković pojasnio da se trenutačno u Hrvatske željeznice ulaže oko 1,2 milijarde eura.

HŽ Infrastruktura u gradnju nove pruge uložila je 258 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda.

Osim gradnje jednokolosiječne, neelektrificirane pruge, projekt je uključivao i gradnju po tri nadvožnjaka i podvožnjaka te jednog mosta. Rekonstruirano je i 1,3 kilometra državnih, lokalnih i županijskih cesta, a izgrađeno je i oko devet kilometara novih spojnih i obilaznih cesta te poljskih i šumskih putova. Izgrađena su i tri željeznička stajališta s nadstrešnicama i parkiralištima za osobna vozila i bicikle, a rekonstruirani su stajališna zgrada u Gradecu te postojeći željeznički kolodvor Sveti Ivan Žabno, gdje je izgrađena i nova kolodvorska zgrada s parkiralištima za osobna vozila i bicikle.

„Od 12,2 km nove pruge, gotovo 7,7 km prolazi kroz Zagrebačku županija“, rekao je župan Kožić naglasivši kako je izrazito je bitno revitalizirati željeznički promet koji osim što je jeftiniji od cestovnog, ne stvara velike prometne gužve i daleko manje zagađuje okoliš.