Prijava

Vaša prijava

Rekonstruirat će se još jedna važna dionica pruge kroz županiju


Svega nekoliko dana nakon puštanja u promet pruge između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca, u Karlovcu je potpisan ugovor o rekonstrukciji pruge na 44 kilometra dugoj dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac koja najvećim dijelom prolazi kroz Zagrebačku županiju.

Riječ je o projektu vrijednom 2,7 milijarde kuna, od čega se 85 posto sredstava sufinancira putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.– 2020. iz Kohezijskog fonda. Njime se, osim, rekonstrukcije i obnove postojeće željezničke pruge i izgradnje drugoga kolosijeka, predviđa i rekonstrukcija kolodvora Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko i Karlovac, dok će se kolodvori Horvati, Zdenčina i Draganići prenamijeniti u stajališta, a rekonstruirat će se i postojeća stajališta Mavračići, Desinec, Domagovići i Lazina. Rekonstrukcija željezničke pruge uključuje i obnovu i modernizaciju stabilnih postrojenja električne vuče, signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, a najveća dopuštena brzina bit će 160 km/h.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric.

Ministar Butković tom je prigodom istaknuo kako je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj, drugom po vrijednosti nakon Pelješkog mosta čime je započeta gradnja nizinske pruge prema Rijeci.

U ime Zagrebačke županije potpisivanju je nazočio pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić.