S početkom nove godine Velika Gorica je, već duže od jednog desetljeća, domaćin županijske izložbe malih životinja. Ove godine, uz 14. županijsku, održana je i 27. državna izložba malih životinja.

Sudjelovali su uzgajatelji iz cijele Hrvatske, s preko tisuću eksponata u sekcijama golubova, patuljaste peradi, velike peradi, kunića i egzotičnih ptica. Domaćin izložbe, održane uz potporu Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice, bilo je Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

„Hrvatska baštini značajan broj izvornih pasmina malih životinja koje mogu postati i hrvatski brend. Na ovoj izložbi posebno mjesto zauzima posavska kukmasta kokoš, za koju je pokrenut postupak priznavanja kao autohtone hrvatske pasmine. Samim priznavanjem, vjerujem, doći će i do ekspanzije njezina uzgoja“, rekao je Mihael Pavišić, predsjednik velikogoričkoga Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja.

Izložbu je otvorio Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. I on je istaknuo pokrenut postupak za priznavanje posavske kukmaste kokoši kao izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja, kao i projekt "Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentnije proizvodnje peradi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima"

„U županiji ima oko 11.000 kućanstava koja drže različite vrste peradi, uglavnom s manjim brojem kljunova. Namjera nam je pomoći upravo manjima, da sutra budu bolji i konkurentniji u proizvodnji, a neki od njih, možda, postanu i komercijalni proizvođači s ozbiljnijim prihodima“, izjavio je pročelnik Kraljičković.

izvor

Cijeli tekst pročitajte na adresi: Izložba malih životinja.