Prijava

Vaša prijava

Vincekovo u Zagrebačkoj županiji


Bogatim programom diljem gradova i općina Zagrebačke županije obilježit će se blagdan sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Popularno „Vincekovo“ organiziraju mnogobrojne županijske udruge vinara i vinogradara koje u novu vinogradarsku godinu žele ući čuvajući tradiciju i običaje našeg kraja.

Vinari će tako na „Vincekovo“ obići svoje vinograde, zaliti koji trs dobrom vinskom kapljicom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom te odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupalo i pokazalo kako će trsje prezimiti ovu zimu.

U ime Zagrebačke županije proslavi „Vincekova“ u Kuriji Omilje u srijedu, 22. siječnja 2020. godine nazočit će zamjenica župana Nadica Žužak. Događanje će započeti u 12:45 sati otvorenjem izložbe „Kurija Omilje kroz povijest“ te obilaskom obnovljene Kurije. Program će se nastaviti svetom misom u kapelici Majke Božje Lurdske na imanju u 13:30 sati, a ceremonija rezidbe prema starim narodnim običajima zelinskog kraja održat će se u vinogradu obitelji Pisačić u 13:50 sati. Prigodnim pjesmama i plesom događanje će uveličati HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca.

Početak nove vinogradarske godine obilježit će i brojna seosko-turistička domaćinstva, a ovdje možete pogledati što se nudi diljem županije.