Prijava

Vaša prijava

Sjednicu održao Savjet za zdravlje


O izvješću o prošlogodišnjem radu i planu rada za ovu godinu razgovaralo se na sjednici Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije. Naglasak rada u ovoj godini, rekao je predsjednik Savjeta Većeslav Bergman, bit će 'borba za kadrove', odnosno kako osigurati i zadržati jednaku dostupnost primarne zdravstvene zaštite u svim dijelovima županije.

„Iako situacija nije alarmantna, nedostaju nam pedijatri, ginekolozi, radiolozi...“, upozorio je Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije. Rekao je također da je apsurd hrvatskoga zdravstva što je kontrola nad financiranjem centralizirana, a odgovornost za zdravstvenu zaštitu decentralizirana.

„Onaj tko ima novac morao bi odgovarati za cijeli zdravstveni sustav. Sada je odgovornost za funkcioniranje zdravstvenog sustava na županijama, a novac za to određuje država“, rekao je Bergman.

Ksenija Čuljak, pročelnica Županije za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, podsjetila je da je Županija u proračunu za 2020. osigurala sredstva za specijalizacije liječnika i provedbu stimulativnih mjera za zadržavanje liječnika na području županije. O tome će članove Savjeta, rekla je, detaljno informirati na sljedećoj sjednici. Rekla je također da hrvatska zdravstvena administracija treba posvetiti više pažnje kontinuiranosti ulaganja u specijalizaciju kadrova.