Prijava

Vaša prijava

Sjednicu održao Stožer civilne zaštite


Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije (ZZJZ) redovito prati situaciju s korona virusom, koji zasad u Hrvatskoj nije dijagnosticiran. Ova služba ima svakodnevna dežurstva te postupa sukladno smjernicama Kriznoga stožera Ministarstva zdravstva – istaknula je to epidemiologinja Vanja Slavić-Vrzić, pomoćnica ravnatelja ZZJZ Zagrebačke županije, na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, na kojoj je jedna od točaka dnevnoga reda bila „Poduzimanje preventivnih mjera smanjenja rizika od korona virusa“.

„Preporuke Europskoga centra za kontrolu bolesti nešto su strože od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. I upravo temeljem tih preporuka Krizni stožer Ministarstva zdravstva, koji se sastaje svakodnevno, izradio je smjernice i protokol u slučaju pojave korona virusa“, rekla je Slavić-Vrzić, dodavši da ovo nije prvi slučaj pojave korona virusa u Kini.

„Prva korona u Kini se javila 2002., kada je 'rezervoar' virusa bila jedna vrsta divlje mačke. Pretpostavka je da je i sadašnja korona prešla s neke životinje na čovjeka, no još se ne zna o kojoj se životinji radi. Korona virus je, s prelaska 2012. na 2013., zabilježen i u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Jordanu. Izvor infekcija bila je deva“, pojasnila je Slavić-Vrzić.

Članovi Stožera na sjednici su usvojili prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, donijeli su Plan aktivnoga uključenja subjekata zaštite od požara na području Zagrebačke županije, kao i zaključak o popisu lokaliteta i prostora za uspostavu zapovjednih mjesta kod velikih požara otvorenog prostora.