Prijava

Vaša prijava

Nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća


Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja, kampanjom „Udahni za život“, uvodi nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Cilj je otkriti rak pluća u najranijoj fazi, kada je on, u gotovo 90 posto slučajeva, izlječiv. Ciljana skupina koju obuhvaća ovaj program jesu pušači, starosti od 50 do 74 godine. Glavnu ulogu u detektiranju potencijalnih bolesnika, a koji će potom biti upućeni na snimanje niskodozažnim CT uređajem, imaju liječnici obiteljske medicine.

Kako bi se što bolje upoznali s nacionalnim programom, prvenstveno probirom pacijenata, Dom zdravlja Zagrebačke županije organizirao je u Velikoj Gorici i Samoboru edukaciju za liječnike obiteljske medicine - koncesionare i zaposlenike ove zdravstvene ustanove.

„Obiteljska medicina je ključ uspjeha. Vi najbolje možete detektirati ljude koje bi trebalo uputiti na snimanje niskodozažnim CT uređajem“, rekao je Ante Marušić, radiolog s odjela kardiotorakalne radiologije KBC-a Zagreb, uz Ivicu Mažuranića, također iz KBC-a Zagreb, voditelj edukacije.

Godišnje u Hrvatskoj od raka pluća oboli oko 3000 osoba, a oko 2800 pacijenata, nažalost, umire. Cilj nacionalnoga programa za probir i rano otkrivanje raka pluća je smanjiti broj oboljelih i spasiti godišnje 500 života.