Raste broj obrta na području Zagrebačke županije, i to je ohrabrujuće. Unazad godine i pol dana otvoreno ih je oko 500.

„Trendovi su pozitivni i u tom smislu možemo biti zadovoljni. Naravno, želja je da imamo još i više obrta, da nam gospodarstvo ide pozitivnim smjerom, da se dalje razvija“, na otvorenju 5. Obrtničkog foruma Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020. rekao je Damir Fašaić, županijski pročelnik za gospodarstvo. Fašaić je podsjetio da je, prema pokazateljima FINA-e za 2018., gospodarstvo Zagrebačke županije u samom vrhu RH.

„Po visini ostvarenog prihoda, s 54 milijarde kuna, poduzetnici naše županije drugi su u RH, odmah iza grada Zagreba. Zagrebačka županija bilježi i najveću stopu zapošljavanja u odnosu na predkrizno razdoblje. No, uvijek se može bolje i više, stoga očekujemo još pozitivnije trendove“, rekao je Fašaić.

Među petstotinjak novootvorenih obrta najviše je uslužnih djelatnosti, a većina ih je otvorena mjerama samozapošljavanja. Sredinom studenoga prošle godine knjigovodstveni obrt otvorila je Anamarija Brcko iz Ivanić-Grada.

„Koristila sam poticajna sredstva za samozapošljavanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i Razvojne agencije Zagrebačke županije. To mi je puno pomoglo da ostvarim svoje ciljeve. Sada mi je najvažnije naći dobre klijente“, ispričala je Anamarija.

Zamjenica župana Nadica Žužak, obrativši se prisutnima u ime Županije, rekla je da na prostoru županije ima oko 5500 aktivnih obrta, što pokazuje da se gospodarstvo oporavilo.

„Obrtnici daju veliki doprinos gospodarskoj slici županije, koja je iz godine u godinu sve bolja. Zagrebačka županija je jedna od gospodarski najbrže rastućih županija u RH, a tome doprinos, svakako, daju i obrtnici. Vjerujem da tome u prilog ide i ono što Županija radi za mikro, malo i srednje poduzetništvo. Iz proračuna smo, od 2013. do zaključno s 2019., dodijelili preko 1200 potpora u iznosu većem od 35 milijuna kuna“, rekla je zamjenica Žužak. Govorila je i o drugim vidovima pomoći obrtništvu, istaknuvši sufinanciranje kamate poduzetničkih kredita i nedavno potpisivanje ugovora s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.

„Potpisali smo ugovor kojim će Županija sufinancirati kamatu s jednim postotnim poenom (visina ukupne kamate kreće se već od 1,3 posto; op.a.). Prilika je ovo pozvati gradove i općine da se i oni priključe ovoj mjeri i da prvi puta u županiji imamo poduzetničke kredite s nula posto kamate“, rekla je zamjenica. Naglasila je i potporu Županije strukovnome obrazovanju, kroz stipendiranje deficitarnih zanimanja, kao i projekt Centra kompetentnosti u strojarstvu, vrijednosti oko 100 milijuna kuna, u kojega su uključene tri strukovne škole - u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu.  

U sklopu foruma, kojega su zajedno organizirali Obrtnička komora Zagreb i Zagrebačka županija, održana je panel rasprava u kojoj je, uz pročelnike Županije za gospodarstvo Damira Fašaića i prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirelu Katalenac, predsjednika OK Zagreb Mirzu Šabića, pročelnika za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice Domagoja Ilečića, predstojnicu Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a Mariju Halić i obrtnicu Anamariju Brcko, sudjelovala i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

„Iznimno sam zadovoljna što smo ponovno uspostavili kontakt između obrazovanja i tržišta rada, na način da smo za dvije školske godine uspjeli osigurati 250 milijuna kuna, kako za obrtnike koji primaju djecu na naukovanje, tako i za same učenike strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ove godine, s mjesečnom stipendijom od 1500 kuna, stipendiramo preko 4200 učenika strukovnih škola. Država je preko resornoga ministarstva napravila puno da utječemo na četrnaestogodišnjake i pošaljemo im poruku da je 'vrijedno raditi svojim rukama'. Ako djecu senzibiliziramo za upis u srednje strukovne škole, ako ih mentor obrazuje za svoje potrebe, i tako stvara svoju radnu snagu, potaknut ćemo djecu da ostanu u RH, da ne idu nigdje dalje“, rekla je pomoćnica ministra. 

Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, rekao je da obrtnike puno toga muči, ali da alternative razgovoru i dogovoru nema. I on je ukazao na važnost strukovnoga obrazovanja.

„Kada pukne cijev svima nam treba majstor. Dakle, i mi roditelji moramo usmjeravati svoju djecu u strukovno obrazovanje. Neka se kasnije nastave školovati, ali neka imaju svoje zanimanje - 'kruh u rukama'. Poanta je u tome da djeci osiguramo budućnost na način da kada god budu htjeli mogu aktivirati svoje zanimanje u obrtništvu“, rekao je Šabić. Rekao je i da trenutno u svakoj obrtničkoj struci nedostaje radnika.