Prijava

Vaša prijava

Stožer Civilne Zaštite: U Zagrebačkoj županiji nema zabilježenog slučaja koronavirusa


Na području Zagrebačke županije i dalje nema zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom – rečeno je na Izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Sve operativne snage civilne zaštite s područja Zagrebačke županije raspolažu s potrebnom zaštitnom opremom, upoznate su i provode propisane protokole te su u stanju pripravnosti.

Sanitarni inspektori dežuraju 24 sata u Zračnoj luci Zagreb u kojoj su im osigurani svi potrebni uvjeti za rad, a s njima je prisutan i medicinski tim Doma zdravalja Zagrebačke županije jer se Zračna luka nalazi na prostoru Županije. Svi potrebni uvjeti su osigurani i na graničnom prijelazu Bregana, a inspekciji su na raspolaganju svi epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Prema nalogu Stožera civilne zaštite RH, Županijski stožer napravit će sve pripremne radnje kako bi se predložila potencijalna lokacija za karantenu  na području Zagrebačke županije. Ovakvu obvezu dobile su sve županije u RH, a cilj je u slučaju potrebe omogućiti zdravim osobama koje su bile u kontaktu s osobom koja ima potvrđen koronavirus, a nemaju mogućnost se samoizolirati kod kuće (npr. premali stan s više članova obitelji) da vrijeme inkubacije provedu u karanteni.

Županijski Stožer je sukladno uputama Nacionalnog stožera, informirao sve škole na svom području kojima je osnivač Zagrebačka županija o osiguranju nužnih higijenskih mjera, odnosno specifičnih mjera zaštite prema preporukama HZJZ koje su dostupne ovdje.

Ista uputa odnosi se i na gradove i općine koji su osnivači vrtića, tj. škola u slučaju velikih gradova.

Sukladno spomenutim preporukama u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, mora se osigurati:

  • mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje odgovarajućeg dezinficijensa
  • nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske poslao je županijskim stožerima civilne zaštite i područnim uredima Ravnateljstva civilne zaštite naputak o postupanju u zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi, a preporuke su dostupne ovdje.

Nema zabrane javnih okupljanja, no organizatori s obzirom na sudionike i veličinu skupa trebaju posebno razmotrit svaki slučaj, u čemu mogu dobiti potporu kako Županijskog tako i Stožera civilne zaštite RH.

Prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piemont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Županijski stožer apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i hitne medicine već da prema gore navedenim uputama kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije je 0994827486.

Podsjećamo na informativni video o preventivnim mjerama u vezi koronavirusa koji možete pogledati ovdje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanja kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: INFORMACIJE O PUTOVANJIMA.

Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: PREPORUKE ZA GRAĐANE.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo  svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o koronavirusu: NAJNOVIJI PODACI