Prijava

Vaša prijava

Ipak potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Županiji


Na konferenciji za medije koju je u petak u 16 sati održao Stožer civilne zaštite RH potvrđeno je kako je osobi, koja je bila u kontaktu s prvom zaraženom osobom koronavirusom u Hrvatskoj, nakon trećeg testa potvrđen blago pozitivan test na koronavirus.

Osoba je s područja Zagrebačke županije, ali s obzirom da je spadala u visokorizičnu skupinu bila je u izolaciji cijelo vrijeme u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu. Osoba se dobro osjeća i ne pokazuje simptome bolesti. Također, svi njeni bliski kontakti su izolirani.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' rekla je na pressici: „Njezina prva dva nalaza bila su negativna, tek je treći bio pozitivan. Očekivali smo da bi mogla biti pozitivna, zato je bio veći broj testiranja. Simptomi su bili jako blagi, ona je cijelo vrijeme bila u izolaciji, testirana je svaki dan i u trećem testu je bila blaže pozitivna. Ona je bila u Klinici u izolaciji“, kazala je Markotić.

Županijski stožer Civilne zaštite apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i prostorije hitne medicine već da kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata.

Brojevi telefona liječnika epidemiologa mogu se dobiti preko županijskih centara 112 ili pozivom na dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije 099 4827 486.

Sve operativne snage civilne zaštite s područja Zagrebačke županije raspolažu s potrebnom zaštitnom opremom, upoznate su i provode propisane protokole te su u stanju pripravnosti.

Sanitarni inspektori dežuraju 24 sata u Zračnoj luci Zagreb u kojoj su im osigurani svi potrebni uvjeti za rad, a s njima je prisutan i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije jer se Zračna luka nalazi na prostoru Županije. Svi potrebni uvjeti su osigurani i na graničnom prijelazu Bregana, a inspekciji su na raspolaganju svi epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.