Prijava

Vaša prijava

U našem voćnjaku stara jabuka cvate


U sklopu projekta „U našem voćnjaku stara jabuka cvate“, u školskom voćnjaku OŠ Milke Trnine u Križu posađeno je prvih 15 sadnica starih, tradicionalnih sorti jabuke - božićnice, zlatne zimske parmenke i šampanjke. Ovaj školski projekt naslanja se na projekt Zagrebačke županije i zagrebačkoga Agronomskog fakulteta „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“. Prva faza ovoga projekta završila je prošle godine, a u međuvremenu je on proširen i na Koprivničko-križevačku županiju.

„Ovo je jedinstveni primjer kako jedna osnovna škola može održavati nasade jabuke, imati proizvodnju, pa čak i prihode od te proizvodnje. Naravno, zahvaljujući između ostalog i svome osnivaču, Zagrebačkoj županiji“, rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković, dodavši da je Moslavina, u kojoj je geografski smješten i Križ, središte proizvodnje jabuka u Hrvatskoj.

Martina Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditeljica projekta očuvanja i revitalizacije tradicionalnih voćnih vrsta i sorti, rekla je da se današnjom sadnjom zorno vidi održivost ovoga projekta.

„Tijekom provedbe projekta utvrdili smo da je većina tradicionalnih sorti jabuke posebno bogata antioksidansima. Ove sorte sadrže i značajno veći udio polifenolnih spojeva. U odnosu na neke komercijalne i standardne sorte imaju veći udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, a o aromi da i ne govorimo. Ono što je specifično jest da ti plodovi imaju neobična pomološka svojstva, odnosno vanjski izgled. Kao potrošači volimo birati ono što je lijepo, što 'se sjaji', no nije sve u vanjskom izgledu. Treba obratiti pažnju i na kvalitetu samoga ploda“, rekla je Skendrović Babojelić. 

U školskome voćnjaku OŠ Milke Trnine u Kržu, podignutome prije pedesetak godina, u međuvremenu i revitaliziranome, posađeno je 1100 stabala jabuke. Prevladava sorta idared, ima nešto i jonagolda i granny smitha. O voćnjaku brinu članovi učeničke zadruge Jabuka. Godišnje uberu između 15 do 20 tona jabuke.

„Djeca ne samo da rade, nego u voćnjaku imaju i edukaciju. Osim naših učenika, na terensku nastavu u voćnjak dolaze i djeca iz ostalih škola s područja županije, ali i iz Zagreba“, kaže Vlado Novosel, voditelj učeničke zadruge. Osim jabuke, zadruga prodaje i prirodni sok te čips od jabuke.

 


VAŽNA OBAVIJEST