Prijava

Vaša prijava

Nova poučna staza u Zagrebačkoj županiji


Stanovnici i posjetitelji Zagrebačke županije postat će bogatiji za novo mjesto za uživanje u prirodi i rekreaciji. Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 750.000 kuna za projekt uređenja poučne staze „Upoznajmo šumu“, koja se nalazi na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik u Samoboru. 

Svrha uređenja staze jest promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela postojeće planinarske staze, uz zadržavanje duljine staze te izgradnju novih sadržaja.

Poučna staza „Upoznajmo šumu“ uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje, uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče, odmorišta s klupama te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi. Također, zasadit će se i novi nasadi i to udomaćenih vrsta, aromatičnog bilja te voćkarica.

Sredstva za projekt dobivena su iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske iz mjere „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. 


Upis u prvi razred- nova obavijest