Prijava

Vaša prijava

U sklopu projekta RVS "Zagreb-istok" počeli radovi na vrbovečkom području


U sklopu projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok počela je gradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže na području grada Vrbovca i općina Dubrava, Gradec, Rakovec, Preseka i Farkaševac. Radovi obuhvaćaju gradnju novih cjevovoda u duljini od 222,8 kilometara, rekonstrukciju postojećih 9,25 kilometara cjevovoda, gradnju pet vodotornjeva, pet crpnih stanica i rekonstrukciju precrpne stanice Lonja. Ukupna vrijednost radova iznosi 284,1 milijun kuna, dok je ukupna vrijednost projekta RVS "Zagreb-istok" 883,8 milijuna kuna.

„U 21. stoljeću, praktički pola sata vožnje od hrvatske metropole, postoje gradovi i općine u kojima dio domaćinstava nema mogućnost priključka na vodovodnu mrežu. Postoje i dvije općine (Farkaševac i Preseka; op.a.) u kojima nema ni metra javnog vodovoda. Kako bi to promijenili krenuli smo još 2007. s osnutkom Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, sa zadaćom da pripremi projektnu dokumentaciju za EU fondove. Iza toga, 2016. godine, sve naše udjele prenijeli smo na deset općina i četiri grada i time, uz to što smo objedinili vodnokomunalna poduzeća, stvorili uvjete za prijavu projekta“, rekao je župan Stjepan Kožić. Dodao je da projekt vodoopskrbe istoka županije, pored socijalne dimenzije, ima i gospodarski značaj.

„U vodnokomunalnom sektoru na području Zagrebačke županije ugovoreni su radovi vrijedni 3 milijarde kuna! Zamislite koliko su to u gospodarskom smislu značajni projekti“, naglasio je župan. Kada radovi budu gotovi na vrbovečkom području će biti novih 4624 kućnih priključaka.

„Sada na ovom području imamo oko 3000 priključaka. Sada gospodarimo s manje od 200 kilometara mreže, a ovim projektom gradimo više od 220 novih kilometara“, istaknuo je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, nositelja projekta. Rekao je da je dugačak bio put od koncepcijskoga rješenja i priprema do realizacije ovoga projekta.

„Ključni moment dogodio se 2016., kada je po prvi puta u RH sedam vodnokomunalnih tvrtki spojeno u jednu firmu. A da se nismo uzalud spajali pokazuju rezultati ne samo na ovom projektu. Osigurali smo sredstva za još dva projekta - Aglomeraciju Rugvica-Dugo Selo, koja je u fazi realizacije, i Aglomeraciju Vrbovec. Kada k tome dodamo i ugovor za naš četvrti EU projekt, Aglomeraciju Ivanić-Grad imat ćemo preko 1,3 milijarde kuna investicija u vodnokomunalnom sektoru u istočnom dijelu županije. Da spadamo u krug najboljih tvrtki u RH koje se bave vodoopskrbom i odvodnjom pokazujemo ne samo na investicijskom planu, nego i kroz naše redovito funkcioniranje. Prošle smo godine imali gubitak na mreži od samo 26 posto, dok je hrvatski prosjek 'debelo' iznad 50 posto“, rekao je Masten.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plankovića svečanosti u prigodi početka radova prisustvovao je njegov izaslanik ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

„Brojke su impresivne. Ovaj projekt nije značajan samo za Županiju, nego je po svom iznosu jedan od većih u RH. Kroz njega se može osjetiti i sinergija s Europskom unijom, koja je osigurala gotovo 500 milijuna bespovratnih sredstava. To dovoljno govori koliko je važno biti član Europske unije. U ovom se projektu vidi zajedništvo širih razmjera“, rekao je Bošnjaković.

Prisutnima se obratio i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda rekavši da je projekt RVS Zagreb-istok uspjeh ljudi ovoga kraja.

„Imali ste vjere jedni u druge, imali ste mudrosti, krenuli ste putem okrupnjavanja i upravo je to bio temelj da je sustav saživio onako kako treba“, rekao je Đuroković. Na važnost okrupnjavanja vodnokomunalnog sektora u RH ukazao je i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg, na svečanosti izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Rekao je također da u vodno gospodarstvo RH treba do 2027. uložiti 3,7 milijardi eura.

„To znači da će ovaj sektor ići samo naprijed, da tvrtke koje u njemu posluju ne moraju strahovati za svoju budućnost, nego prionuti poslu“, rekao je Šiljeg.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekavši da je projekt RVS "Zagreb-istok" priča o jedinstvu četiri grada i deset općina.


Tu je opet Zvonjalica!

Festival znanosti 2024.