Prijava

Vaša prijava

Općina Dubrava proslavila svoj dan


U prigodi Dana općine u Dubravi je otvoren Kulturni centar, dok je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji s općinom Postira na otoku Braču.

Prenamjena postojeće zgrade u Kulturni centar, koji postaje dom udruga koje djeluju na području ove općine, sufinancirana je europskim novcem, kroz Program ruralnog razvoja RH. Od ukupno 4,4 milijuna kuna, na europsku potporu otpada 3,44 milijuna. Kulturni centar je otvorio predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković.

- Bitno je da i općine imaju sadržaje koji će zadržati mlade ljude da ostanu u njima živjeti. Ova investicija, sufinancirana europskim sredstvima, iznimno je bitna da shvatimo koliko je dobro što smo postali dio Europske unije, jer upravo stoga i možemo financirati ovakve projekte - rekao je Jandroković, dodavši da raduje što je došao u mjesto gdje su se nekada održavali hrvatski sabori i u kojemu je 1527. za hrvatskoga kralja proglašen Ivan Zapolja.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća općinski načelnik Tomislav Okroša je rekao da nije slučajno što se u Dubravu sve više ulaže.

- Stvaramo uvjete kako bi privukli investicije, zato gradimo kvalitetnu infrastrukturu. Obnovom vodovoda, rasvjete, skoro svih cesta... učinili smo život u Dubravi ugodnim, a Dubravu poželjnom za podizanje obitelji. U samo četiri godine naš proračun je učetverostručen, najviše zahvaljujući sredstvima Europske unije. Dubrava je mjesto perspektivne budućnosti - rekao je Okroša.

Predsjednik Sabora je ukazao na važnost suradnje državne i lokalne razine, rekavši da takva sinergija daje najbolje rezultate.

- Sredstva iz EU fondova su na raspolaganju, ali ako na lokalnoj razini nema znanja, onda od tih sredstava neće biti puno koristi. Raduje što se u općini Dubrava dobro pristupilo korištenju ovih sredstava - rekao je Jandroković.

Uz predsjednika Sabora, sjednici je, kao izaslanik Vlade RH, prisustvovao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U ime Zagrebačke županije prisutan je bio predsjednik Skupštine Mato Čičak. Rekao je da će Županija i dalje pomagati jedinicama lokalne samouprave. Naglasio je nedavni rebalans proračuna kojim je osigurano 13 milijuna kuna pomoći poduzetnicima koji su pogođeni korona krizom. Pohvalio je i Vladu RH, rekavši uz ostalo da je poreznom reformom gradovima i općinama Zagrebačke županije osigurala preko 200 milijuna kuna dodatnih sredstava.

- Jedinice lokalne samouprave ključni su temelj razvoja Republike Hrvatske - naglasio je Čičak.

U ime prisutnih gradonačelnika i općinskih načelnika prisutne je pozdravila načelnica Gradeca i potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije Ljubica Ambrušec. 

Na sjednici su uručena javna priznanja Općine. Primili su ih Darko Vučinovec, Marijan Kajfeš, Ivan Borak, Stevo Jagar i Zrinko Štefanac.