Prijava

Vaša prijava

Bespovratna europska sredstva za uspostavu Centra kompetentnosti u strojarstvu


Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, kao nositelju projekta, odobreno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu. Ugovor o dodjeli sredstava ravnatelju škole Miroslavu Antolčiću uručila je pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković.

Dobiveni novac utrošit će se u pripremu projektne i tehničke dokumentacije, proširenje zgrada škola, odnosno gradnju specijaliziranih učionica, praktikuma i laboratorija, stručni nadzor tijekom izvedbe radova, nabavu specijalizirane opreme, edukaciju vezanu uz upotrebu specijalizirane opreme...

Partneri u projektu „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, su Zagrebačka županija, koja će osigurati dodatnih 20 milijuna kuna za njegovu provedbu, te Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

U ime osnivača škola - Zagrebačke županije, dodjeli ugovora prisustvovao je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove Europske unije.

„Centar kompetentnosti donosi veliku korist strukovnom obrazovanju. Kroz obrazovanje, ali i kroz gospodarstvo, donosi benefite za budućnost. On će biti i pomoć gospodarstvenicima koji će se u centru moći obrazovati i testirati svoje proizvode“, rekao je Fašaić, dodavši da će Srednja strukovna škola Velika Gorica za provedbu ovoga projekta dobiti i bespovratnih 50 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda. Taj novac utrošit će se u uspostavu organizacije rada u budućem centru, unapređenje programa strukovnoga obrazovanja, kao i programa obrazovanja odraslih, jačanje kompetencija nastavnika i mentora koji sudjeluju u programu strukovnoga obrazovanja te promociju strukovnih zanimanja.

U sklopu projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz EFRR-a ravnatelju Srednje strukovne škole Velika Gorica uručen je u Dubravici. Uz ovaj, pomoćnica ministra uručila je još osam ugovora o dodjeli sredstava za realizaciju projekata u gradovima i općinama Zagrebačke županije. Gradu Jastrebarskom je odobreno 49,5 milijuna kuna za obnovu dvorca Erdödy, Gradskom društvu Crvenoga križa Sveti Ivan Zelina 10,8 milijuna kuna za gradnju i opremanje Zelinskoga multifunkcionalnog centra za prevenciju, a Gradu Velikoj Gorici 8,3 milijuna kuna za gradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Po 400.000 kuna dobile su općine Bedenica - za dogradnju vatrogasnog doma i Dubravica - za drugu fazu gradnje ambulante, a po 250.000 kuna općine Pokupsko - za gradnju vodovodne mreže i Orle - za obnovu zgrade općine. Općini Preseka je odobreno 150.000 kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Naknadno će biti dodijeljena još četiri ugovora - Gradu Dugom Selu i općinama Rakovec, Žumberak i Brckovljani. Ukupna vrijednost svih 13 ugovora je 113 milijuna kuna.