Prijava

Vaša prijava

Zimska služba spremna za nadolazeću zimu


Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2020/2021., a za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2021. za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5.000 tona soli i 5.000 mᶟ sipine.

Radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Zaprešić, Samobor, Velika Gorica, Goričica, Jastrebarsko, Vrbovec, Ivanić Grad). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 430 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti) za čiju su prohodnost nadležne Hrvatske ceste, a za njihovo održavanje osigurano je 5.700 tona soli te 2.030 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od  5:00 do 20:00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod prosječnog sniježenja, te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod iznadprosječnog sniježenja.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.

Ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima i prilagođavanje brzine vožnje uvjetima na cesti.