Prijava

Vaša prijava

Završna konferencija projekta In cultura veritas


Zagrebačka županija, s partnerima Muzejskim dokumentacijskim centrom i Udrugom hrvatskih putničkih agencija te sa slovenskim partnerima Razvojnom agencijom Sotlom, Općinom Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor, uspješno je provela prekogranični projekt In cultura veritas u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. S obzirom na epidemiološku situaciju, Zagrebačka županija kao vodeći partner organizirala je završnu konferenciju online prijenosom preko Zoom aplikacije.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji je trajao 28 mjeseci, a čija vrijednost iznosi  1.003.317,00 eura. Od tog iznosa 85 posto sredstava je osigurala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačkoj županiji, kao vodećom partneru na projektu, odobren najveći iznos od 403.513,00 eura.

Glavni cilj projekta je bio doprinijeti atraktivnosti, posjećenosti i zaštiti kulturne baštine područja i povećanju gospodarske aktivnosti područja kroz razvoj nove održive prekogranične destinacije, jačanju kapaciteta lokalnih dionika i sveobuhvatnoj promociji turističkih destinacija s područja Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko. Zahvaljujući ovom projektu ovu inovativnu prekograničnu turističku destinaciju po prvi put povezuje oko 200 km vinskih cesta i 80 objekata kulturne baštine na prekograničnom području između Zagrebačke županije u Hrvatskoj i subregije Obsotelje i Kozjansko u Sloveniji.

U ime Zagrebačke županije projekt je predstavila Ivana Rendulić Jelušić koja je istaknula da je upravo zahvaljujući ovom projektu i suradnji oko 40 vinara s područja Zelinske, Samoborske i Plešivičke vinske ceste, gradovima Samoborom, Jastrebarskim i Svetim Ivanom Zelinom i njihovim gradskim muzejima, ostvareno povećanje atraktivnosti ponude kulturnog i vinskog turizma na području Zagrebačke županije u skladu sa zahtjevima suvremenih posjetitelja.

Naime, s obzirom na najveći iznos dodijeljenih sredstava i ulogu vodećeg partnera, Zagrebačka županija je uspješno provela neke od najzahtjevnijih projektnih aktivnosti. Tako je u gradskim središtima Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline i Samobora postavljena suvremena turistička oprema – turistomati i pametne klupe – s integriranom aplikacijom digitalnog kataloga, kojeg je također u sklopu projekta izradila Zagrebačka županija. Od preostalih aktivnosti u sklopu projekta, Zagrebačka županija je provela radionice s dionicima, studijsku turu na ruti nove destinacije te je sudjelovala na predstavljanju projekta na međunarodnom turističkom sajmu u Beču.

Više o ovom zanimljivom projektu saznajte na www.inculturaveritas.eu.