Home Zanimljivosti DRUŠTVENI CENTAR NOVO ČIČE Ovo je njihova priča!

DRUŠTVENI CENTAR NOVO ČIČE Ovo je njihova priča!

PODIJELITE

„Društveni centar Novo Čiče“ projekt je kojeg KUD Čiče provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i udrugom Zamisli, a sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Osim voditelja radionica koji vrijedno motiviraju i svoja znanja prenose sudionicima, kako bi provedba projekta tekla po planu, uz Stipu Duvnjaka kao predsjednika KUD-a Čiče i koordinatora na projektu, o provedbi brinu koordinator projekta Mario Konić te voditeljica projekta Ana Peternac Bučan.

Mario Konić, ekonomist po zanimanju, do sada se bavio projektima vezanim uz poduzetništvo i digitalizaciju Grada Velike Gorice.

“Bio sam u potrazi za novim poslom kada sam čuo da je KUD „Čiče“ potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i tada sam se javio predsjedniku KUD-a, gospodinu Duvnjaku, koji me uputio na natječaj Društvenog Centra Novo Čiče. Tako sam se prijavio za posao i dobio ga nakon intervjua. To je zapravo bio i prvi doticaj s KUD-om „Čiče“ o kojem nisam znao puno iz prve ruke, ali sam čuo jako puno o njima i o njihovim projektima čitajući lokalne medije”,  objašnjava Mario.

Voditeljica projekta Ana Peternac Bučan zaposlenica je udruge Zamisli, jednog od partnera na projektu Društveni centar Novo Čiče.

“Nakon što sam završila Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i pet godina radila u lokalnom mediju, 2016. godine kratko sam pomagala u realizaciji Goričkog kluba mladih i sudjelovala na radionici pisanja projekata koju je u Goričkom klubu mladih održavala udruga Zamisli, te od 2017. godine i radim za udrugu Zamisli. Na projektu Društvenog centra Novo Čiče radim od studenog prošle godine. Prije ovog projekta, radila sam na
projektima „Info centar za mlade Velika Gorica“ 2017. godine i „Volonterski centar Velika Gorica“ od 2017. do 2018. godine, tako da je Društveni centar Novo Čiče (koji će trajati do 2022. godine) još jedan, mogu slobodno reći, uspješan projekt koji je proizišao iz divne suradnje KUD-a Čiče, Grada Velike Gorice i udruge Zamisli”,  prisjeća se Ana.
Kao i svaki početak, i početak provedbe ovog projekta bio je dosta težak zbog puno novih informacija i puno pravila u provedbi.

– Početak je bio dosta težak jer je ovo posebna vrsta Europskog fonda s kojom se do tada nisam susretao i koji ima svoja pravila. Prethodno iskustvo mi je ipak najviše pomoglo jer postoje neke dodirne točke s drugim fondovima s kojima sam aktivno radio u Razvojnoj agenciji Grada Velike Gorice – kaže Mario.

– Moj rad kao voditeljice projekta, započeo je u studenom 2020. U početku to je za mene bilo dosta teško. Moram priznati da je informacija bilo jako puno, puno dokumentacije i nekih nejasnoća. Trebalo je malo vremena dok nisam ulovila korak sa svime potrebnim za provedbu. Zahvaljujući predsjedniku KUD-a Stipi Duvnjaku, koordinatoru Mariju Koniću i predsjednici udruge Zamisli Svjetlani Marijon koja ima veliko iskustvo u provedbama projekata, nije mi trebalo previše vremena da ulovim ritam rada. Osim toga cijeli projektni tim, Svjetlana Marijon, Stipo Duvnjak i Ivan Čobanov iz Grada Velike Gorice, odlična su podrška i sastanci uvijek dobro dođu za razgovor o mogućim problemima u provedbi i njihovim rješenjima. U svakom slučaju mišljenja sam da, ako je cijela ekipa otvorena za pomoć i suradnju, nema mjestu nekim većim poteškoćama, a naravno tu su i rad, trud i ustrajnost kako bi sve funkcioniralo – nadodaje Ana.

Provedba aktivnosti uz koordinatorovu pomoć

Čak i prije početka projekta svi članovi KUD-a radili su na aktivnostima KUD-a Čiče, a kroz projekt „Društveni centar Novo Čiče“ uvele su se nove aktivnosti koje su omogućile i priključivanje novih sudionika; uključivanje većeg broja stanovništva lokalne zajednice u rad Centra i aktivnosti Centra, nova zapošljavanja, kupnju opreme, izgradnju rampe za osobe s invaliditetom (prilagodbu prostora osoba s invaliditetom) kao i izradu programa rada koji će se moći koristiti za daljnju provedbu aktivnosti.

“Ono što bih izdvojio je rad članica i članova Društva koji su na projekt uključeni kao volonteri. Zbilja se čovjek na njih može osloniti kad je aktivnost u Društvenom centru pojačana i na taj način olakšati rad koordinatorima. Drago mi je što su znatiželjni i što se stalno raspituju kako projekt napreduje jer je to najjednostavniji način za njih da se nauče nekim osnovnim elementima vođenja projekta i da danas, sutra, mogu i oni samostalno voditi neke druge projekte ili voditi timove i aktivnosti za korist šire lokalne zajednice”, kaže Mario.

Mario, kao koordinator, najviše surađuje s voditeljima radionica zbog planiranja mjesečnog plana aktivnosti, slaganja kalendara, pripremanju dokumentacije za radionice, oko tehničkih problema, a pogotovo sada dok traje online provedba radionica.
-Koordinator mi puno pomaže oko same pripreme i namještanja kamere i mikrofona potrebnih za što kvalitetnije provođenje proba. Uvijek provjeri sve moje planove rada gdje se zna potkrasti koja greška, pa me upozori na nju, te mi je od samoga početka bio podrška i uvijek je pun strpljenja i volje da mi pokaže sve što bih trebala napraviti – rekla je Snježana Pastuović, voditeljica radionica folklornog pjevanja i plesa.

S njom se slaže i Goran Postić, voditelj radionica tkanja i veza koji nadodaje da mu je pomoć koordinatora puno značila osobito u početnom dijelu na prvim radionicama, jer nije imao toliko znanja na koji način zapravo treba raditi. Koordinator je svojim savjetima jako puno pomogao, od pripreme plana rada do pisanja izvještaja o provedenoj radionici.
– Vrlo je ugodno raditi s koordinatorom i voditeljicom projekta te sam siguran da bi se takav način suradnje mogao nastaviti i u nekom novom projektu – nadodaje Tomislav Mlinarić, voditelj tamburaških radionica.

“Jako sam zadovoljan suradnjom, jer sve što smo dogovorili su ispoštovali. Mario je profesionalan i susretljiv, te osoba s kojom je lako i ugodno komunicirati”, kaže Mladen Dugonjić, voditelj računalnih radionica

Posao voditeljice više uključuje administrativni dio, ali i provjeru provedbi radionica, dokumentacije i svega onoga što rade koordinatori i voditelji radionica.
-Mogu reći, da je na početku bilo prilično teško dok se svi zajedno nismo uskladili i „ufurali“. Meni je bilo dosta teško s obzirom na veliki broj dokumenata i svega što se radi kroz projekt, ali učenje i trud na kraju su se isplatili i sada zaista nema nekih većih poteškoća. Svi zajedno učimo i razvijamo se na tom području, a sljedeći će projekt sigurno biti puno lakši – kaže Ana kroz smijeh.

“Sada, kao najteže, mogu reći da mi je priprema Zahtjeva za naknadu sredstava, kojeg pripremamo svaka tri mjeseca. Kroz tri mjeseca provodimo aktivnosti, i kao dokaze provedbe prikupljamo dokumentaciju. Unosimo je i prijavljujemo Zahtjev. Najteža je provjera jer uvijek me strah da će se potkrasti greška ili da ćemo nešto smetnuti s uma pa se često dogodi da sve provjeravam i 100 puta. Ono što mi je još bilo teško je financijski dio s obzirom na to da sam puno bolja sa slovima nego brojkama. Osim toga, cjelokupno jako teško mi pada ovaj nedostatak socijalnih kontakata, „normalnih“ radionica uživo, ne preko zooma, druženja… Ali to je ono što svima nedostaje”,  nadodaje.

-Mislim da mi je možda na početku bilo najteže pohvatati sve članove KUD-a i upoznati se s njima s obzirom na to da na projektu imamo oko 100 različitih osoba koji koriste sadržaje Društvenog centra Novo Čiče, a osim toga, bilo mi je malo teško organizirati termine radionica jer imamo jako puno različitih grupa i jako puno različitih aktivnosti. Tek nakon nekoliko mjeseci mi je to sve sjelo tako da mogu reći da je razlika između početka i sada ogromna. Sad znam cijeli mjesečni raspored na pamet i znam gdje se nalazi svaki papir kojeg moramo dati na uvid Zakladi kako bismo opravdali troškove projekta. Drugim riječima, kad se uhodaš u projekt onda sve ide bez većih problema – kaže Mario.

Veliko značenje projekta „Društveni centar Novo Čiče“

Provedba projekta u vrijeme pandemije nije nimalo laka, uz pravila o provedbi općenito, to znači i drugačija pravila u online provedbi što otežava rad voditeljima, koordinatorima i voditeljici. Ali značenje ovog projekta ogromno je, ne samo za Novo Čiče nego i šire.
-Po mom mišljenju ovaj projekt i projekti slični ovom donose kontinuitet u uslugama koje udruge ponekad nude, a u nekim projektima lokalno stanovništvo i ostale zainteresirane osobe s tog područja na kojem se projekt provodi imaju priliku konzumirati neke potpuno nove usluge i sadržaje koje do tada nisu mogli zbog manjka financijskih sredstava od strane organizatora odnosno udruga – naglašava Mario Konić.

-Ja moram priznati da osobito uživam u tome kada vidim koliko ti ljudi vole ono što rade i tu se posebno vidi značenje ovog projekta. Voditelji radionica, Snježana Pastuović, Goran Postić, Tomislav Mlinarić, Mladen Dugonjić, zaista daju sve od sebe da se radionice održe.

 

Tekst: Valeria Čermak