Novosti Sport Događanja

Međunarodni je dan muzeja: Muzej Turopolja u posjetu područnim školama Vukomeričkih gorica i Pokuplja

18.05.2021. / Maja Peranić

Danas, 18. svibnja, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan muzeja. Prigoda je to da se skrene pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje ovog Dana 1977. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1980. godine pod vodstvom Muzejskog dokumentacijskog centara. I Muzej Turopolja uključio se u obilježavanje ovog značajnog dana i u sklopu 26. edukativne muzejske akcije.

Naime, sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizirala je 26. Edukativnu muzejsku akciju koja se održava od 30.travnja do 30. svibnja. Glavna tema nosi naziv „Iz/Van/Red/No!”, a u akciji sudjeluje 65 muzejskih i srodnih ustanova iz 38 hrvatskih gradova i naselja. Među njima je i naš Muzej Turopolja čiji djelatnici ovih dana posjećuju škole na području Vukomeričkih gorica i Pokuplja kako bi djeci približili muzejsku građu, a održat će se i brojne zanimljive radionice.

-Ovaj tjedan ugostit će nas PŠ Donji Hruševec, PŠ Kozjača i OŠ Slavka Kolara u Kravarskom, a idući tjedan PŠ Hotnja i OŠ Pokupsko! Djeci ćemo prezentirati Muzej Turopolja, a kreativnost će moći izraziti na različitim radionicama poput slikanja grba vlastite obitelji, izrade podgutnice, izrade skulptura po uzoru na terakote Stjepana Kičina, igrat ćemo kviz Etnoteka i postat ćemo mali arheolozi i spajati i bojati glinene posude. Veselimo se danima koji slijede i jedva čekamo druženje s učenicima i učiteljicama s područja Kravarskog i Pokupskog-kazali su iz Muzeja Turopolja.

Danas, na sam Međunarodni dan muzeja, posjetili su PŠ Donji Hruševec te istaknuli kako su njihovi učenici u svim aktivnostima sudjelovali s velikim entuzijazmom i veseljem.

Podijeli