Novosti Sport Događanja

Stigle sve posude za razvrstavanje otpada, uskoro kreće podjela

27.05.2021. / Redakcija

Grad Velika Gorica preuzeo je svih 22 tisuće posuda za odvojeno sakupljanje otpada koje su za novi sustav gospodarenja otpadom nabavljene putem programa Fonda za zaštitu okoliša koji je osigurao bespovratno financiranje od 85% ovoga projekta nabave vrijednog gotovo 8 milijuna kuna. Posljednjih tjedana deseci kamiona su dovozili tisuće posuda u Mraclin gdje ih je preuzela VG Čistoća zadužena za podjelu posuda korisnicima.

- Ovaj tjedan su pristigle sve posude za razvrstavanje otpada prema ugovoru s Fondom. Nakon što se riješe imovinski odnosi tj. prijenos vlasništva s Fonda na Grad krenut će podjela svim korisnicima koji sada nemaju posude za razvrstavanje i nakon podjele kreće novi sustav gospodarenja otpadom na području cijeloga grada, odvajanje na kućnom pragu za sve korisnike – potvrdio nam je direktor VG Čistoće Ivan Rak kazavši kako tvrtka ima dovoljan broj vozila i zaposlenika za ovu veliku promjenu u gospodarenju otpadom.

Cilj razvrstavanja na kućnom pragu je povećanje postotka razvrstanoga otpada na području cijeloga grada odnosno smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji završava na našem odlagalištu Mraclinska Dubrava.

Smanjenje miješanog komunalnog otpada na odlagalištu izrazito je bitno kako se ne bi plaćala naknada za prevelike količine odloženog otpada, a koje je propisao Fond za zaštitu okoliša. Kako saznajemo ova naknada, svojevrsna kazna, nije zaobišla niti Veliku Goricu.

- Nažalost, postotak razvrstavanja i količina odloženog otpada nije se smanjivala jer tri godine se čekalo da Fond dostavi posude, a bilo bi nerazumno da je Grad sam investirao 8 milijuna kuna u to kada smo znali da će biti ovaj natječaj financiran od strane Fonda – rekao nam je Rak.

U projekt nabave posuda za odvojeno prikupljanje otpada uključilo se više od 400 gradova i općina koji su čekali svoje 85% sufinancirane posude gotovo tri godine. Naime, projekt vrijedan 370 milijuna kuna prijavljen je u prosincu 2018. godine, a upravo zbog javne nabave kupnje velike količine posuda odužio se toliko dugo. Prije nego posude se predaju Velikogoričanima još je potrebno da Fond prenese vlasništvo posuda na Grad Veliku Goricu, a što se očekuje tijekom lipnja. U tjednima nakon toga djelatnici VG Čistoće će predavati posude domaćinstvima koji ih još nemaju.

Podijeli