Novosti Sport Događanja

Turopolje predstavlja Zagrebačku županiju na natječaju Moja Hrvatska

04.06.2021. / Maja Peranić

Moja.hr multimedijalni je projekt koji provodi Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om, a kroz koji se predstavlja Hrvatska i svih njezinih 20 županija te Grad Zagreb. Kroz jednominutne filmove otkrivat će se sve ljepote i običaji Lijepe naše, a Zagrebačka županija predstavit će se kroz Turopolje.

Riječ je o autorskim pričama, životnim i duhovitima, temeljenima na osobama, prirodi, društvenim pojavama, običajima, svakodnevnim događajima... Ideja pokretača projekta Moja.hr je potaknuti ljude da se ne natječu brojevima i statističkim podacima, već ljepotom, kreativnošću i emocijom koje doživljavaju kroz svoj kraj. Upravo je takva promocija Hrvatske, njezinih mogućnosti i njezine turističke ponude svrha ovoga projekta u kojem minuta promocije traje godinu dana, tvrde autori. Reportaže o županijama objavljuju se u Večernjaku i u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, a sve će biti objedinjene na središnjem mjestu projekta – micrositeu Moja.hr.

Ovogodišnji predstavnik Zagrebačke županije je župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić. Predstavit će turopoljsku tradiciju i baštinu, njegovo bogatstvo i običaje. Gledatelje će provesti od Muzeja Turopolja, čuvara naše bogate povijesti, pa kroz turopoljsku šumu do Lukovačkog čreta gdje se nalaze turopoljske svinje.Tu je i 250 godina stari turopoljski hrast, zatim brojni lokaliteti poput Starog grada Lukavca, te neizostavna Kurija Modić-Bedeković čime se zaokružuje ova turopoljska priča

– Uz ljude i povijest najveće je bogatstvo Turopolja tradicijska drvena arhitektura. Imamo jedanaest drvenih crkvi, tu su drveni čardaci. Zanimljivo, u osam stoljeća općine nema zapisa o potresima, iako ih je sigurno bilo, jer upravo zbog drvene gradnje nije bilo štete – izjavio je Odrčić za Večernji list.

Reportaže će biti objavljene ovdje, a nakon objave svih izabrat će se pobjednik – županija koja je najbolje uspjela predstaviti sve svoje ljepote te će iduće godine biti domaćin velike završne priredbe.

Podijeli